Buitenland

Frankrijk wil werk maken van uitzetten illegalen

21 februari 2018 16:46 Aangepast: 03 maart 2018 17:54
Migranten in een geïmproviseerd kamp langs de Seine in Parijs. Beeld © AFP

De Franse regering wil de behandeling van asielaanvragen strenger en sneller aanpakken. Ook wil Parijs meer inspanningen om afgewezen asielzoekers daadwerkelijk uit te zetten. De regering kwam vandaag met een voorstel voor een nieuwe immigratiewet.

De Franse regering wil het aantal asielzoekers terugbrengen. Het aantal asielaanvragen in Frankrijk stijgt, dat in tegenstelling tot veel andere Europese landen. In 2017 vroegen meer dan 100.000 mensen asiel aan in Frankrijk, een stijging van 17 procent ten opzichte van 2016. Meer dan een derde van de aanvragers is als vluchteling erkend.

Illegalen 90 dagen vast

De nieuwe wet moet het mogelijk maken illegalen 90 dagen vast te zetten, nu is dat maximaal 45 dagen. De regering wil ook straffen voor illegaal de grens oversteken. Overtreders kunnen straks een gevangenisstraf van een jaar krijgen.

Het voorstel maakt het asielbeleid niet alleen maar strenger. Zo moeten minderjarigen straks sneller in aanmerking komen voor asiel. Ook moeten asielaanvragen sneller worden afgehandeld. Minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb, sprak over een 'evenwichtige' wet. Het parlement moet zich er nog over buigen.

Omstreden bij achterban Macron

President Emmanuel Macron wil de toestroom van asielzoekers indammen. Minister Collomb beklemtoont dat Frankrijk wel vluchtelingen moet opnemen, maar niet alle arbeidsmigranten aankan. De nieuwe wet is in de gemengde politieke achterban van de liberaal Macron omstreden.

Een jaar de ontruiming van Calais:

De situatie in Calais wordt er niet beter op. Ook nu willen er weer honderden migranten de oversteek naar Engeland maken.

Meer op rtlnieuws.nl:
Franse president Macron pleit voor Europese interventiemacht

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore