Buitenland

Nederlandse advocaat geeft toe: ik loog tegen FBI

20 februari 2018 22:04 Aangepast: 03 maart 2018 07:22
Beeld © AFP

De Nederlandse advocaat Alex van der Z. heeft zojuist bekend dat hij valse verklaringen heeft gedaan in het FBI-onderzoek over Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

Van der Z. heeft gelogen over contacten met Rick Gates, een voormalig medewerker van het campagneteam van Donald Trump. Gates was de rechterhand van Paul Manafort, het hoofd van het campagneteam. De contacten zouden verlopen via een contactpersoon in Oekraïne. 

'Mysterieus persoon'

"Als advocaat was hij betrokken bij het land Oekraïne toen daar een pro-Russisch regime zat waar ook Trumps campagnebaas voor werkte", zegt correspondent Erik Mouthaan. "De openbaar aanklager wilde daar meer over weten. Met name over contacten die hij had met iemand die mysterieus in de aanklacht wordt omschreven als 'persoon A'."

E-mails gewist

"Van der Z. zei dat hij voor het laatst in 2014 had gesproken met die persoon maar dat is volgens de aanklacht niet waar. Hij sprak die mogelijke verdachte in 2016 vlak voor de verkiezingen. Hij loog dus over dat contact, zegt justitie. En zou zelfs e-mails gewist hebben die het OM wilde zien."

Manafort en Gates werden al in oktober vorig jaar aangeklaagd door Robert Mueller, die het onderzoek naar de Russische inmenging leidt. Op 3 april hoort Van der Z. of hij wordt veroordeeld of niet. Tot die tijd mag hij de VS niet verlaten. Hij wordt niet verdacht van het bemoeien met de verkiezingen zelf.

Wat onderzoekt de FBI precies?

Eerdere video over het FBI-onderzoek, toen verschillende oud-campagnemedewerkers zich moesten melden bij de FBI. Correspondent Erik Mouthaan legde uit waarom.

Meer op rtlnieuws.nl:
Wie is wie in het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore