Buitenland

Schutter Florida was lid van extreem-rechtse groepering

15 februari 2018 20:48 Aangepast: 28 februari 2018 09:23
Nikolas Cruz schoot in een school 17 mensen dood. Beeld © AFP

De jongen die in een school in Florida zeventien mensen doodschoot, Nikolas Cruz, was legaal aan een wapen gekomen en gold als uiterst verward en gevaarlijk. Hij was daarnaast lid van een extreem-rechtse groepering.

Cruz was sinds enkele maanden wees en had volgens rechercheurs 'een zorgwekkende internethistorie'. Hij had bijvoorbeeld een Instagramsite waarop dode dieren en wapens waren te zien. Hij werd psychiatrisch behandeld en is van school gestuurd. Toen hij daar nog zat was het personeel zo bang voor hem, dat hij bijvoorbeeld geen tas mocht meenemen, aldus lokale media.

Willekeurig

Toch kon hij legaal een semi-automatisch wapen van het type AR-15 kopen, meldden die media. Hij schoot daarmee willekeurig op mensen in zijn oude school, de Marjory Stoneman Douglas-school. Van de gewonden zijn drie er nog steeds slecht aan toe.

Cruz werd samen met zijn broer geadopteerd. Zijn adoptiemoeder is ruim drie maanden geleden op 68-jarige leeftijd gestorven. Zijn adoptievader stierf toen hij jonger was.

Nationalistische groep

Cruz volgde paramilitaire trainingen bij de nationalistische groepering Republic of Florida. Hij zou ook lid zijn geweest van deze groep. Cruz was een 'normale witte jongen uit Florida', zegt de leider tegenover persbureau AP, Jordan Jereb.

De groepering Republic of Florida organiseert 'willekeurige demonstraties'. Ze vinden dat Florida een staat moet worden voor witte mensen. "We staan niet echt achter de dingen die hij gedaan heeft", zegt Jereb. "Maar tegelijkertijd is het logisch dat mensen gek worden in deze inherent zieke maatschappij." Onder ziekten verstaat Jereb hyper-egalitarisme en feminisme.

Grote paniek tijdens schietpartij:

In een klaslokaal is grote paniek te zien als de politie binnenstormt om de dader te vinden.

Drie dagen bedenktijd

In Florida is het erg makkelijk een wapen te kopen. Er is wel een voorgeschreven bedenktijd van drie dagen, maar de koop is zonder verdere controle of vergunning mogelijk. Er is geen registratie van vuurwapens. Ook de verkopers hebben geen vergunning nodig om vuurwapens te verkopen.

President Trump kreeg kritiek te verduren dat hij te summier op het drama had gereageerd. Hij maakte later bekend dat hij met nabestaanden en slachtoffers zal spreken.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws
`