Buitenland

ANC wil dat Zuma vandaag opstapt, maar die wil pas in juni weg

14 februari 2018 13:45 Aangepast: 27 februari 2018 13:53
Jacob Zuma, nu nog president van Zuid-Afrika Beeld © AFP

De Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC zal morgen een motie van wantrouwen steunen tegen president Jacob Zuma als die vandaag niet opstapt. Maar Zuma wil aanblijven tot juni en opteert voor een 'smooth transition'.

Het ANC hoopt morgen of overmorgen een nieuwe president aan te wijzen. Zuma heeft nog eens benadrukt dat hij nog niet weg wil, en verlangt een overgangsperiode van een paar maanden. Het ANC voelt daar niets voor.

Zuma: What have I done?

Zuma ligt al een tijdlang onder vuur vanwege een reeks schandalen, die menig andere politicus allang de kop zou hebben gekost.

Zuma zelf snapt totaal niet waarom hij weg moet, zei hij op SABC News: "What have I done?", zei hij met veel gevoel voor theater. Hij beroept zich op een 'pakket maatregelen' dat hij met zijn beoogde opvolger Cyril Ramaphosa zou hebben besproken, meldt Afrika-correspondent Saskia Houttuin.

Daarin zou onder meer staan dat hij wel zou aftreden, maar pas in juni. Hij beschuldigt de partijtop van het ANC ervan dat die zich alleen richt op een deel van het pakket, namelijk het afzetten. "Het is oneerlijk. Ik ben het er niet mee eens."

Ramaphosa voor ANC ideale kandidaat

Miniatuurvoorbeeld

Cyril Ramaphosa, die vrijwel zeker de nieuwe president van Zuid-Afrika wordt (foto: AFP)

Voor het ANC is Cyril Ramaphosa, de 65-jarige voorzitter van de partij, de meest voor de hand liggende kandidaat om Zuma op te volgen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Dit is waarom president Zuma moet opstappen

`