Buitenland

Oud-president Georgië vestigt zich in Nederland

14 februari 2018 12:35 Aangepast: 27 februari 2018 14:26
Saakasjvili poseerde vanmiddag bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Beeld © ANP

De voormalige Georgische president Michail Saakasjvili is aangekomen Nederland. Hij werd deze week Oekraïne uitgezet. Hij is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs. Volgens zijn advocaat wil Saakasjvili nu graag bij zijn familie zijn.

Saakasjvili is al in Nederland, bevestigt zijn advocaat Oscar Hammerstein na diens aankomst op Schiphol. "Hij heeft een tijdelijke verblijfsvergunning. Hij is van plan om bij z'n familie te zijn", zegt Hammerstein tegen RTL Nieuws. Saakasjvili is onlangs bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar wegens machtsmisbruik in Georgië.

Criticus president

Na zijn politieke loopbaan in de Kaukasus werd Saakasjvili in mei 2015 naar Oekraïne gehaald door de Oekraïense president Petro Porosjenko. Maar de Georgiër ontpopte zich als een fel criticus van Porosjenko.

Aanklagers in Oekraïne hebben Saakasjvili onder meer beschuldigd van het organiseren van protesten met financiële hulp van oud-president Viktor Janoekovitsj, die in 2014 werd afgezet en naar Rusland vluchtte. Kiev nam zijn Oekraïense staatsburgerschap in juli vorig jaar af.

Getrouwd met Nederland

De 50-jarige Saakasjvili is nu voor zover bekend stateloos. Hij is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs.

RTL Nieuws / ANP
`