Buitenland

Deense prins Henrik in slaap overleden

14 februari 2018 05:08 Aangepast: 27 februari 2018 08:20
Prins Henrik in 2016 Beeld © EPA

De Deense prins Henrik is vannacht in zijn slaap overleden. Dat heeft het Deense Koningshuis zojuist bekendgemaakt. De prins was een dag eerder al uit het ziekenhuis ontslagen om zijn laatste dagen bij zijn familie door te brengen.

De 83-jarige prins leed al enige tijd aan Alzheimer en lag al enkele weken in het ziekenhuis. Vorige week verslechterde zijn toestand ineens.

Vijftig jaar getrouwd

Prins Henrik was de man van de Deense koningin Margrethe II, die al sinds 1972 koningin is van het land. Afgelopen zomer waren de twee vijftig jaar getrouwd. In 2016 ging de prins officieel met pensioen. 

De in Frankrijk als Henri geboren prins had een haat-liefde-verhouding met het Deense volk en zijn functie in de schaduw van zijn vrouw.  Henrik wilde erkenning en de laatste jaren riep hij er steeds harder om, tot verdriet en gêne van koningin Margrethe.

Koning-gemaal

Hij wilde de titel 'koning-gemaal', als erkenning van zijn gelijkwaardige positie naast die van zijn vrouw. Om hem deels tegemoet te komen werd Henrik in 2005 opgeschaald naar 'prins-gemaal', maar tot zijn grote frustratie bleef 'koning' buiten bereik.

Vorig jaar kondigde hij om die reden ook aan af te zien van het al jaren geleden gemaakte plan om samen met Margrethe te worden bijgezet in de kathedraal van Roskilde. Als hij bij leven niet gelijk was, dan wilde hij ook niet in de koninklijke grafkerk worden begraven.

Die aankondiging zorgde voor enorme ophef en onbegrip in Denemarken. De storm ging pas enigszins liggen toen in september de diagnose bekend werd dat Henrik dementie had.

`