Buitenland

Trump laat Amerikaanse uitgaven met honderden miljarden stijgen

12 februari 2018 21:02 Aangepast: 26 februari 2018 20:16

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een begrotingsvoorstel van 4,4 biljoen dollar gedaan voor 2019. Met dat plan breekt hij met zijn verkiezingsbelofte om een evenwichtige begroting te presenteren. In het voorstel loopt de staatsschuld verder op.

Dat ondanks gigantische bezuinigingen op het sociale beleid. Ouderen en armen zijn de dupe. Bovendien levert Buitenlandse Zaken 27 procent in en gaat het milieubeschermingsbureau EPA er 37 procent op achteruit.

Meer geld naar defensie

Toch geeft Trump honderden miljarden dollars meer uit. Vooral defensie, grensbeveiliging en infrastructuur profiteren. Alleen al het Pentagon kan 686 miljard dollar tegemoetzien.

Trumps nu gepresenteerde plan gaat in tegen zijn verkiezingsbelofte een evenwichtige begroting te presenteren. Zelfs als alle kortingen op sociale programma's van in totaal ruim 3 biljoen dollar in tien jaar doorgaan, dan loopt de staatsschuld met nog eens 7 biljoen op.

De begroting is een heikel punt in de Amerikaanse politiek. Het Congres draaide onlangs tot twee keer toe de geldkraan van de Amerikaanse overheid dicht omdat er geen overeenstemming was over de begroting voor volgend jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore