Ga naar de inhoud
Buitenland

'Lang gewaad niet langer verplicht voor Saoedische vrouwen'

Saudische vrouwen in een 'abaya'. Beeld © AFP

Saoedische vrouwen hoeven geen lange, verhullende gewaden meer te dragen. Dat zegt een hooggeplaatste geestelijke van de Saoedische moslimraad. Zijn uitspraak past bij de huidige veranderingen in het koninkrijk.

De oliestaat heeft de laatste jaren met de komst van kroonprins Mohammed bin Salman al meerdere hervormingen doorgevoerd op het gebied van vrouwenrechten. Zo mogen vrouwen tegenwoordig naar de bioscoop, mogen ze autorijden en naar sportwedstrijden gaan. De kroonprins zei eerder dat 'zijn land al zeker dertig jaar niet normaal is en dat hij een gematigde vorm van de islam gaat invoeren'.

Sinds een aantal jaar mogen Saoedische vrouwen al kleurrijke gewaden dragen, in plaats van de traditionele zwarte abaya. Nu zei sjeik Abdullah al-Mutlaq dat vrouwen zich nog wel ingetogen moeten kleden, maar dat dit niet meer per se een lang gewaad hoeft te zijn.

Vrome vrouwen

In 2016 werd een Saoedische vrouw in de hoofdstad Riyad nog opgepakt nadat ze haar gewaad op straat had uitgedaan. De hooggeplaatste sjeik beklemtoonde nu dat meer dan 90 procent van de zeer gelovige islamitische vrouwen in de wereld nooit zo'n gewaad draagt. Het is dus niet verplicht voor vrome vrouwen, zei hij.

Meer op rtlnieuws.nl: