Ga naar de inhoud
Buitenland

Nederlander Hendrik de Jong wás Jack the Ripper helemaal niet

Hendrik de Jong, 32 jaar oud, naast zijn in 1893 spoorloos verdwenen vrouw Sarah Anna Juett.

Was de Nederlander Hendrik de Jong stiekem ook de beruchte seriemoordenaar Jack the Ripper? De boulevardpers dacht in 1893 van wel en dat gegeven werd deze week wéér opgerakeld. Het blijkt toch iets anders te zitten. "De Jong wilde zijn lijken juist verbergen."

Bart FM Droog, dichter en onderzoeker van (onopgeloste) moordzaken schreef samen met Engelsman Jan Bondeson een uitgebreid artikel over 'de Nederlandse Jack the Ripper', Hendrik de Jong. Hun onderzoek werd breed opgepikt in de Britse pers.

Onaannemelijk

"In de Nederlandse pers werd hij in 1893 de Nederlandse Jack the Ripper genoemd", zegt Droog. "En dat is ook precies wat Hendrik de Jong was: een Nederlandse versie. Dat is aan de andere kant van het Kanaal per abuis opgevat als: de Nederlanders denken dat Hendrik de Jong dezelfde persoon is als Jack the Ripper."

Daar is alleen geen enkel bewijs voor. "De gruwelmoorden van Jack the Ripper werden in 1888 gepleegd. Alleen was Hendrik de Jong toen niet in Londen, hij was in dat jaar druk bezig met het oplichten van Amsterdamse vrouwen. Dát was zijn core business. Het is heel onaannemelijk dat hij toen naar Engeland zou zijn gegaan."

Aangifte voorkomen

Dat deed hij een jaar of vier, vijf later wel en daar is ook bewijs van. Maar ja, toen sloeg Jack the Ripper niet meer toe. Buiten de niet-matchende tijdlijn is er nóg een reden dat Jack en Hendrik niet een en dezelfde zijn.

"Bij Jack the Ripper leek het erop dat hij wilde dat zijn slachtoffers werden gevonden. Hendrik de Jong wilde zijn lijken juist verbergen", zegt Droog. "Van de vier moorden die hij heeft gepleegd, zijn twee slachtoffers nooit teruggevonden. Waarschijnlijk heeft hij hen op het hoofd geslagen met een hamer of iets dergelijks en ze daarna begraven of verbrand. Op die manier wilde hij voorkomen dat ze aangifte tegen hem deden voor oplichting."

Ook geen zeeman

Droog raakte geïnteresseerd in de zaak van Hendrik de Jong toen hij onderzoek deed naar moord en doodslag nu en aan het begin van de twintigste eeuw. In berichtgeving die hij vond uit 1905 werd gerept over een skelet en daarbij werd de zaak van De Jong uit 1893 genoemd. 

"Zo kwam ik op het verhaal en ben ik verder gaan graven. Mijn bevindingen heb ik gedeeld op een discussieforum over Jack the Ripper en zo kwam ik ook in contact met mijn mede-auteur Jan Bondeson', zegt Droog.

Hendrik de Jong was Jack the Ripper dus niet. Vooruit, nog één vermoeden dan dat om zeep kan worden geholpen: hij was ook geen zeeman. Al deed hij wél enkele dagen dienst als steward op een zeilschip.

Meer op rtlnieuws.nl: