Buitenland

Norovirus treft olympisch dorp: 1200 beveiligers vervangen

06 februari 2018 09:28 Aangepast: 24 februari 2018 16:47
Beeld © EPA

Drie dagen voor de openingsceremonie van de Winterspelen in Zuid-Korea is het besmettelijke norovirus uitgebroken. Zeker 1200 beveiligingsmensen zijn vervangen door 900 militairen.

De beveiligers worden voorlopig geïsoleerd van de buitenwereld. De Koreaanse organisatie hoopt daarmee te voorkomen dat het norovirus zich verder verspreidt en bijvoorbeeld de sporters treft. "Het spijt ons dat dit is gebeurd'', zei voorzitter Lee Hee-beom van het organisatiecomité.

In totaal zijn er zeker 41 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Zij hadden plotseling last van overgeven, diarree en maagpijn. 

Waterleiding

De medewerkers van het beveiligingsbedrijf verbleven allemaal op dezelfde locatie in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Een official van het organisatiecomité laat weten dat het virus veroorzaakt zou zijn door problemen met de waterleiding. Anderen zeggen dat de oorzaak nog niet duidelijk is.

Water en voedsel in de olympische accommodaties wordt nu extra gecontroleerd. Ook is het personeel hard aan het werk om verdere infecties te voorkomen, meldt het organisatiecomité.

Extreme kou

De Koreanen nemen ook maatregelen tegen de extreme kou. In Pyeongchang vriest het de hele dag en 's nachts daalt de temperatuur zelfs tot zo'n min 20 graden Celsius. De toeschouwers bij de openingsceremonie van vrijdag krijgen onder meer een deken, hoed en windjack. Volgens Lee hebben sommige mensen hun kaartje voor de ceremonie al teruggegeven.

Ondanks de spanningen doet Noord-Korea gewoon mee aan de Spelen:

Ze zijn allemaal aangekomen in Zuid-Korea: de Noord-Koreaanse atleten die mee gaan doen met de Olympische Spelen. Het ijshockeyteam is een gezamenlijke ploeg van Noord- en Zuid-Koreanen.
`