Ga naar de inhoud
Buitenland

Salah Abdeslam zwijgt en weigert te staan: 'Mijn stilte maakt van mij geen crimineel'

Beeld © AFP

Het proces tegen terreurverdachte Salah Abdeslam is begonnen. Abdeslam is de enige verdachte van de aanslagen in Parijs in 2015 die nog leeft.

Abdeslam verklaarde geen enkele vragen te willen beantwoorden. "Men heeft me verzocht hier te zijn en het is mijn recht om hier te zijn, en te zwijgen. Mijn stilte maakt van mij geen crimineel, het is mijn verdediging", zei de terreurverdachte volgens verslaggever Geert Gordijn.

Ook viel Abdeslam de media aan. "Wat ik constateer is dat moslims op de slechtst mogelijke manier worden behandeld. Men gaat niet uit van hun onschuld."

Molenbeek

Op 18 maart 2016 werd Abdeslam bij een groots opgezette antiterreuractie gearresteerd in de Brusselse wijk Molenbeek. Hij wordt deze week vervolgd voor een schietpartij in het Belgische Vorst, drie dagen voor zijn arrestatie, op 15 maart 2016. Hierbij raakten drie agenten gewond en werd de Algerijnse terreurverdachte Mohamed Belkaid gedood. Abdeslam en zijn medeverdachte Sofien Ayari wisten te ontsnappen, maar werden dus later gearresteerd in Molenbeek.

Het proces over zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs volgt later in Frankrijk. Abdeslam heeft de Franse nationaliteit en zit gevangen in Frankrijk.

Handboeien

Abdeslam werd binnengebracht door een zwaarbewapende escorte. De handboeien gingen pas in de rechtszaal af. "Dat terwijl het Paleis van Justitie een ware vesting is met honderden agenten en uitgebreide controles bij ingang", schrijft verslaggever Geert Gordijn, die de rechtszaak volgt

De rechters begonnen met het verhoren van de medeverdachte van Abdeslam, Sofien Ayari. Die wist tijdens de antiterreuractie te ontsnappen, maar werd drie dagen later alsnog gearresteerd in Molenbeek.

Dit is Salah Abdeslam:

Abdeslam is de enige verdachte van de aanslagen in Parijs die nog leeft.

Vier dagen

Voor het proces zijn vier dagen uitgetrokken. Abdeslam werkte na zijn arrestatie mee met politie, tot de aanslagen in Brussel, een week later.

Ferry oog in oog met terrorist

Door de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs kwamen 129 mensen om het leven. Drie daders bliezen zich op bij het voetbalstadion Stade de France. De andere terroristen beschoten cafés en richtten een bloedbad aan in de concertzaal Bataclan, waar 89 mensen stierven.

Ferry Zandvliet was die avond in de Bataclan en overleefde het. Hij hoopt vandaag Abdeslam in de ogen te kunnen kijken. Lees hier zijn verhaal.

Meer op rtlnieuws.nl: