Ga naar de inhoud
Buitenland

Schietpartij Italië: man nam bewust donkere mensen onder vuur

De opgepakte verdachte. Beeld © EPA

De Italiaanse politie heeft een man opgepakt die wordt verdacht van het vanuit een auto schieten op passanten in de centraal-Italiaanse stad Macerata. De politie zei dat de man uit racistische motieven handelde.

De schutter verwondde zes mensen. "Hij reed rond in zijn auto en als hij donkere mensen zag, nam hij ze onder vuur'', zei een politiewoordvoerder. Onder de gewonden zijn Afrikaanse migranten.

Fascistische groet

De aangehouden man is de 28-jarige Luca Traini, een inwoner van Macerata. Voordat hij werd aangehouden zou Traini de fascistische groet hebben gebracht bij een monument in de stad voor gevallen militairen. De politie meldde dat hij in een Italiaanse vlag was gehuld. Volgens de centrumlinkse regeringspartij PD was Traini kandidaat voor de uiterst rechtse Lega Nord bij lokale verkiezingen vorig jaar.

Miniatuurvoorbeeld

Een slachtoffer krijgt eerste hulp. (Foto: EPA)

Italiaanse media meldden dat de beschietingen mogelijk verband houden met de moord op een 18-jarige Italiaanse enkele dagen geleden. Het moordonderzoek leidde tot de aanhouding van een Nigeriaanse migrant.

'Sociale spanningen'

Leider Matteo Salvini van de Lega Nord legde de schuld voor de dood van de vrouw bij de centrumlinkse regering. Hij verklaarde op Facebook dat links door het toelaten van migranten ' 'bloed aan de handen' heeft. Salvini nam wel afstand van het beschieten van migranten door Traini. Hij voegde eraan dat de 'ongebreidelde immigratie tot veel sociale spanningen leidt'.

Miniatuurvoorbeeld

Op de bijrijdersstoel lag een pistool. (Foto: ANP)

Macerata ligt aan de oostkant van Italië, zo'n 10 kilometer uit de Adriatische kust. De plaats telt 43.000 inwoners.