Opmerkelijk

Veroorzaker raketpaniek Hawaï 'gaat door een hel'

03 februari 2018 09:25 Aangepast: 03 februari 2018 15:27
Rechts de waarschuwing, links Honolulu ten tijde van het alarm. Beeld © EPA

De man in Hawaï die afgelopen maand het waarschuwingssysteem in werking zette waardoor iedereen dacht dat er een raketaanval op komst was, baalt enorm van het incident. Hij was er '100 procent zeker van' dat het om een echte aanval ging.

Hij is intussen ontslagen door het rampenbureau van de overheid. Gisteren gaf hij uitleg over het incident aan journalisten. Dat deed hij op basis van anonimiteit: hij is bang voor bedreigingen aan zijn adres.

Zware klap

De man, een vijftiger, vertelde dat hij sinds 13 januari, de dag van het voorval, 'door een hel gaat'. Hij krijgt geen hap meer door zijn keel en doet geen oog meer dicht. "Ik was kapot en ik voel me er nog steeds beroerd door. Het was een zware klap."

Een collega had die bewuste zaterdag een oproep beantwoord die was binnengekomen via de speciale beveiligde telefoonlijn met het hoogste Amerikaanse militaire commando in de regio. "Hij zette de melding niet door op de luidspreker, maar luisterde door de hoorn."

Oefening of geen oefening?

Daardoor ontging de veroorzaker van de paniek het begin van het telefoongesprek, waarin een paar keer het woord oefening ('exercise') werd herhaald. "Ik verstond juist alleen maar: dit is géén oefening", legde hij gisteren uit. "Het woord 'exercise' heb ik niet opgevangen, niet in het bericht en niet van mijn collega's."

Uit onderzoek is intussen gebleken dat er niet veel deugde aan het protocol voor het versturen van een alarm, alleen al doordat medewerkers het konden versturen zonder goedkeuring van een collega.

40 minuten paniek

Daarnaast was het totaal onduidelijk hoe een eenmaal verstuurd noodbericht kon worden herroepen: terwijl mensen, soms volledig in paniek, doelloos over straat renden en schuilplaatsen opzochten, duurde het bijna 40 minuten voordat ze te horen kreeg dat het alarm berustte op een vergissing.

De anonieme veroorzaker is 26 januari ontslagen, maar ook de twee hoogste verantwoordelijken zijn opgestapt. Eén medewerker is geschorst.

Training schoot tekort

Het alarmeringssysteem werd sinds november getest. Volgens de ontslagen medewerker veranderde de werkwijze voortdurend. "Onze training schoot tekort", zei hij. Volgens zijn voormalige werkgever weigert hij mee te werken aan het onderzoek, maar zelf zei hij gisteren dat zijn geschreven verklaring volstaat. "Er valt eigenlijk niets meer over te zeggen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Paniek op Hawaï door vals alarm over raketaanval

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`