Ga naar de inhoud
Buitenland

Botsing tussen Trump en FBI: omstreden memo vrijgegeven

Donald Trump. Beeld © Getty Images

De FBI en het Amerikaanse ministerie van Justitie hebben een rechter misleid om een medewerker van de verkiezingscampagne van Donald Trump af te mogen luisteren. Dat zou blijken uit een memo die vandaag is vrijgegeven.

De Amerikaanse president Donald Trump gaf toestemming om de memo vrij te geven. Ook al hadden zijn eigen adviseurs en veiligheidsdienst hem dringend geadviseerd om dat niet te doen.

FBI aan kant Democraten

In de memo, die onder leiding van Republikeinen werd opgesteld, zouden voorbeelden staan van fouten die de FBI heeft gemaakt, zoals vooringenomenheid tegen president Trump. Voordat hij de memo vrijgaf, twitterde Trump dat de FBI niet aan zijn kant staat, maar op de hand is van de Democraten.

Volgens de Democraten is het uitbrengen van de memo een poging om het onderzoek naar de connectie tussen Trumps campagneteam en Rusland te ondermijnen. Zij stellen dat de Republikeinen selectief gekozen geheime informatie gebruiken om speciaal aanklager Robert Mueller, die aan het hoofd staat van het onderzoek, in diskrediet te brengen.

Onderzoek in diskrediet brengen

"Trump wil het onderzoek dat naar hem loopt in diskrediet brengen en schildert de onderzoekers dus af als partijdig en corrupt. Want als er dan op het eind van de rit iets negatiefs naar buiten komt, kan hij zeggen: dat komt van de linkse leugenaars, trek je er niets van aan, geloof het niet", aldus Amerika-correspondent Erik Mouthaan.

Ook de FBI heeft gereageerd op de memo. De dienst noemt hem misleidend en zegt dat de nationale veiligheid gevaar loopt omdat geciteerd wordt uit vertrouwelijke stukken.

Het is de bedoeling dat Trump in de komende weken wordt gehoord in het onderzoek naar inmenging door Rusland. "Reken er dus maar op dat er tot die tijd nog meer klappen zullen vallen in deze strijd", zegt Mouthaan.

Correspondent Erik Mouthaan volgt Trump op de voet. Deze week, de leugens van Trump:

Bron: RTL Nieuws