Ga naar de inhoud
Buitenland

Franse klimster moest klimmaat op berg achterlaten: 'Verschrikkelijk en pijnlijk'

Elisabeth Revol in het Franse ziekenhuis waar ze wordt behandeld. Beeld © AFP

Ze is de eerste vrouw die in het winterseizoen de zeer gevaarlijke Nanga Parbat heeft bedwongen zonder zuurstof en zonder sherpa's. Maar Elisabeth Revols' prestatie zal altijd een wrange bijsmaak houden: ze moest haar bloedende en bevriezende klimpartner achterlaten op de berg en zelf moest ze worden gered.

Tomasz Mackiewicz had onder meer een bevroren neus en bloedde uit zijn mond toen ze hem tijdens de afdaling achterliet, een teken van acute hoogteziekte.

ZIE OOK: Drama op 'killer mountain': Franse alpiniste gered, Poolse vriend moet achterblijven

Niets meer zien

Ze begonnen de beklimming op 20 januari en de eerste dagen van de expeditie verliepen voorspoedig, zegt Revol in het eerste interview sinds haar redding. Ze voelde zich goed en samen met Mackiewicz bereikte ze de top. De euforie daarvan was van korte duur.

"Hij deed de beklimming zonder masker, omdat het overdag mistig was. Toen de avond viel, waren zijn ogen onstoken en kon hij niets meer zien", zegt Revol. Daarom leidde zij de lange, moeilijke afdaling in de vallende nacht.

Acute hoogteziekte

De toestand van Mackiewicz verslechterde toen hij niet meer kon ademen en daarom zijn mondbescherming afdeed. Zijn neus raakte bevroren, evenals zijn handen en voeten. De nacht brachten ze door in een spleet en toen het licht werd was hij er nóg slechter aan toe.

Revol herinnert zich dat hij uit zijn mond bloedde, een teken van acute hoogteziekte en fataal als hij niet snel zou worden geholpen. Ze stuurde zoveel mogelijk berichten voor hulp uit en uiteindelijk kwam er antwoord van het Poolse team dat haar zou redden.

"Als ik zou afdalen naar zesduizend meter, zouden ze me daar oppikken en vervolgens Tomasz halen", zegt ze. "Het was niet mijn beslissing, het werd me opgedragen."

Blootsvoets op de berg

Revol vertelde haar klimmaat hoe de zaken ervoor stonden en daalde toen in haar eentje verder: zonder tent, zonder deken. Toen haar redders nog niet kwamen opdagen, moest ze nog een nacht doorbrengen op de berg. Daarbij kreeg ze hallucinaties door de hoogte.

"Ik dacht dat mensen met hete thee kwamen brengen en ik als dank daarvoor mijn schoenen moest geven." Uiteindelijk was Revol vijf uur lang blootsvoets. Op 28 januari bereikte ze het eliteteam uit Polen dat haar opving en sinds kort is ze terug in Frankrijk.

Ze komt zelf ook niet fysiek ongeschonden uit de strijd: het is de vraag of na de bevriezing haar handen en linkervoet nog zijn te redden. 

'Naakte berg' 

Voor Mackiewicz was geen redding meer mogelijk: de combinatie van het slechte weer en de hoogte maakte zo'n reddingsexpeditie levensgevaarlijk voor de Polen. Zijn lichaam zal waarschijnlijk voor altijd op de berg blijven. Hij laat zijn vrouw Anna Antonina en drie kinderen achter.

De Nanga Parbat (letterlijk: 'naakte berg') is met 8126 meter de op acht na hoogste berg ter wereld en ligt in het Pakistaanse deel van Kashmir, circa 200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Islamabad.