Buitenland

Vlaamse tv-verslaggever gaat nu als vrouw door het leven: 'Dit is enorm bevrijdend'

30 januari 2018 12:18 Aangepast: 31 januari 2018 09:38
Bo Van Spilbeeck: "Het is een geweldig gevoel dat ik nu mezelf kan zijn." Beeld © VTM Nieuws

Een verslaggever van VTM Nieuws is vandaag voor het eerst als vrouw aan het werk gegaan. Gisteren had ze aangekondigd dat ze voortaan Bo Van Spilbeeck heet en niet meer Boudewijn Van Spilbeeck.

De transitie is groot nieuws in Vlaanderen. "Als eerste bekend gezicht dat in Vlaanderen zo'n transitie doet, besef ik dat dit nieuws een schok kan zijn", zei Van Spilbeeck gisteren in een uitgebreide verklaring. "Maar ik hoop vooral dat ik een rol kan spelen in de maatschappelijke aanvaarding van transgenders."

Tijdgeest niet rijp voor

Bo heeft lang getwijfeld over deze stap, schreef ze verder. Vijftien jaar geleden leek de tijd er niet rijp voor. "Ik vreesde mijn fantastische job, mijn vrienden en vooral mijn dierbare gezin te verliezen."

De beslissing is in een stroomversnelling gekomen door 'externe factoren'. "Een aantal transgender-vloggers op YouTube die succesvol de transitie doorgemaakt hebben. Maar ook reality-ster Caitlyn Jenner, in een vorig leven bekend als Olympisch kampioen Bruce Jenner. Dat zij op haar 65ste toch de beslissing nam om van geslacht te veranderen, heeft mij doen inzien dat het ook voor mij niet te laat was.

Miniatuurvoorbeeld

Bo Van Spilbeeck. Foto: VTM Nieuws. 

Beslissing niet makkelijk geweest

Van Spilbeeck is getrouwd en heeft twee kinderen. "Voor mijn partner, mijn kinderen en mijn naaste familie is mijn beslissing niet gemakkelijk geweest. Maar wij zijn vastberaden om deze moeilijke tocht samen af te leggen en tot een goed einde te brengen."

Van Spilbeeck verscheen vandaag voor het eerst als vrouw op de redactie van VTM Nieuws. "Het is een geweldig gevoel dat ik nu mezelf kan zijn op het werk", zei ze erover tegen radiozender Qmusic.  

Bo: 'Ik ben zalig gelukkig'

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore