Buitenland

Advocaat wil vrijspraak Bouterse: 'Niet de bedoeling dat critici werden gedood'

29 januari 2018 17:46 Aangepast: 20 februari 2018 05:58
Beeld © ANP

Desi Bouterse moet worden vrijgesproken voor de decembermoorden. Dat heeft zijn advocaat bepleit in de rechtszaak.

In december 1982 werden 15 critici van het militair regime van Bouterse gemarteld en vermoord in Fort Zeelandia. Deze daden staan bekend als de Decembermoorden. Bouterse, toen legerleider, en 24 anderen staan hiervoor terecht. Bouterse heeft altijd ontkend bij de marteling en executie van de slachtoffers te zijn geweest.

Zijn advocaat, Irvin Kanhai, stelt dat er niet voldoende bewijs is dat Bouterse schuldig is. Het was volgens hem niet de bedoeling dat de critici werden gedood.

'Nederland moet betalen'

Daarnaast vindt de raadsman dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk moet worden verklaard en wil hij dat de rechters zichzelf onbevoegd verklaren om in dit proces te oordelen. Een eventuele schadevergoeding die nabestaanden eisen, moet Nederland betalen. De vijftien handelden immers in samenwerking met Nederland, aldus Kanhai.

In zijn ruim drie uur durende pleidooi voor de krijgsraad in Paramaribo haalde Kanhai uit naar Nederland, dat volgens hem als oud-kolonisator probeerde zich in de Surinaamse politiek te mengen met als doel Bouterse weg te krijgen.

Tegen Bouterse, nu president van Suriname, is twintig jaar celstraf geëist.

Niet onder de indruk

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, is niet onder de indruk van het pleidooi van Kanhai. Volgens hem was het vooral een politiek betoog dat juridisch niet sterk was. "Ik verwacht niet dat de aanklager er veel moeite mee zal hebben het te weerleggen.''

De bewering van Kanhai dat Nederland een invasie voorbereidde is volgens Essed een grote leugen. Ook de bewering dat Bouterse niet aanwezig was in fort Zeelandia toen de moorden werden gepleegd, is een leugen, aldus Essed.

De komende dagen zijn de pleidooien voor de andere verdachten.

Meer op rtlnieuws.nl:
20 jaar cel geëist tegen Surinaamse president Bouterse voor rol in Decembermoorden

`