Buitenland

Russische oppositieleider Navalni opgepakt bij demonstratie

28 januari 2018 13:20 Aangepast: 19 februari 2018 10:25
Aanhangers van Aleksej Navalni tijdens een demonstratie in Moskou Beeld © AFP

De Russische oppositieleider Aleksej Navalni is bij een demonstratie in Moskou gearresteerd. Navalni arriveerde bij een demonstratie tegen de regering van president Poetin en de presidentsverkiezingen die in maart volgens hem niet eerlijk gaan verlopen. Hij werd meteen opgepakt.

Dat gebeurde volgens aanhangers en ooggetuigen omdat de betoging in het centrum van Moskou niet was toegestaan.

Russische oppositieleider Navalni door agenten bus in gesleurd

 

Navalni werd voor de demonstratie in Moskou opgepakt.

Ook in Sint-Petersburg was de aanhang van Navalni niet welkom. In verscheidene andere steden is volgens de Russische politie zonder incidenten door mensen betoogd tegen Poetin en de in hun ogen frauduleuze stembusgang op 18 maart.

Politiek proces

Navalni is een 41-jarige jurist en heeft zich ontpopt als vooraanstaand oppositieleider. Hij mag echter niet meedoen aan de presidentsverkiezingen in maart, omdat hij in 2013 is veroordeeld tot een celstraf wegens verduistering. Navalni en zijn aanhang beschouwen die strafzaak als een politiek proces om hem te dwarsbomen.

Navalni deed in 2013 nog wel mee aan de verkiezing van een burgemeester van Moskou. Tot verbazing van vriend en vijand behaalde hij meer dan een kwart van de stemmen. Navalni heeft opgeroepen tot een boycot van de komende presidentsverkiezingen.

`