Buitenland

Is de ontsnapping uit de gevangenis Alcatraz dan tóch gelukt?

25 januari 2018 11:35 Aangepast: 17 februari 2018 11:28
Beeld © EPA

In Amerika zijn ze in rep en roer: de ontsnapping van het gevangeniseiland Alcatraz in 1962, is die dan tóch gelukt? Een lokaal tv-station meldt dat een brief is gevonden van een van de ontsnappers.

Het is al decennia één van de grootste mysteries in de Verenigde Staten: de ontsnapping van de bankovervallers Frank Morris, Clarence Anglin en John Anglin van het gevangeniseiland Alcatraz op 11 juni 1962.

Lichamen nooit gevonden

De drie mannen wisten die dag met een geknutseld vlot te ontsnappen van de gevangenis voor de baai van San Fransisco. De ontsnapping bleef lang onopgemerkt omdat de mannen zelfgefabriceerde poppen in hun bed hadden achtergelaten. Hoewel wordt aangenomen dat de broers John en Clarence Anglin en Frank Lee Morris tijdens hun ontsnappingspoging zijn verdronken, zijn hun lichamen nooit gevonden.

Dat leidt al decennia tot speculaties. En tot een film: 'Escape from Alcatraz', met Clint Eastwood in de hoofdrol.

Een paar jaar geleden dook opeens een foto op uit 1975. Daarop zouden de broers Anglin te zien zijn. Een vriend was de twee tegen het lijf gelopen in Brazilië. Maar, waren ze dat echt? Niemand heeft dit ooit kunnen bevestigen.

Ook de lezing dat de ontsnapping destijds niet gelukt kón zijn door de zware stroming richting zee, werd een paar geleden door de TU Delft nog in twijfel getrokken. Het is mogelijk dat de gevangenen destijds ter hoogte van de Golden Gate Bridge aan wal zijn gekomen.

Thumbnail

Het eiland Alcatraz was van 1934 tot 1963 in gebruik als zwaar beveiligde gevangenis.

'Ik heb kanker'

En daar is dan nu opeens een brief. Geschreven door één van de ontsnappers: John Anglin. Bezorgd bij de politie van San Francisco in 2013. Een lokaal tv-station, KPIX 5, onthulde deze week het bestaan ervan.

"Mijn naam is John Anglin", staat er in de brief. "Ik ontsnapte van Alcatraz in juni 1962 met mijn broer Clarence en Frank Morris. Ik ben 83 jaar en in slechte gezondheid. Ik heb kanker. Ja, we hebben het net gehaald die nacht!"

'Dit is geen grap'

Uit de brief valt op te maken dat zijn medeontsnappers niet meer in leven zijn. Frank Morris overleed in 2008, zijn broer John drie jaar later. 

De reden dat John Anglin de brief schreef was omdat hij een deal wilde sluiten. Als de politie zou beloven dat hij niet langer dan een jaar de cel in hoefde, én dat hij medische hulp zou krijgen, dan wilde hij best zijn adres prijsgeven. "Dit is geen grap", schreef Anglin er nog bij.

Miniatuurvoorbeeld

De brief werd in 2013 bezorgd bij de politie van San Francisco. (Bron: CBS)

Onderzoek heropend

De FBI heeft naar aanleiding van de brief de zaak heropend. De Amerikaanse Marshals Service, de politieorganisatie die zich bezighoudt met het opsporen van federale voortvluchtigen, heeft de zaak in onderzoek.

De brief is onder andere gecontroleerd op vingerafdrukken en DNA. Ook het handschrift is onder de loep genomen. Of de brief authentiek is? De resultaten van het onderzoek zijn tot op heden niet 'overtuigend'. "Dat betekent dat alles in het ongewisse blijft", zegt een specialist tegen de Amerikaanse nieuwszender CBS.

Jaren in Seattle gewoond

De schrijver van de brief zegt dat hij vele jaren na zijn ontsnapping uit Alcatraz in Seattle heeft gewoond en ook nog acht jaar in de staat North Dakota. Momenteel zou hij in het zuiden van Californië zitten.

Dat John Anglin een relatief normaal leven zou hebben kunnen leiden, dat kunnen ze bij de Marshall Service eigenlijk niet geloven. De overtuiging blijft dat het drietal bij de ontsnapping is verdronken en hun lichamen naar de Stille Oceaan moeten zijn gedreven.

Meer op rtlnieuws.nl:
De opvallendste ontsnappingen aller tijden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore