Buitenland

Rellen in India vanwege nieuwe Bollywoodfilm

24 januari 2018 16:36 Aangepast: 16 februari 2018 17:25
Protestanten in de stad Bhopal. Beeld © EPA

De naderende première van een omstreden Bollywoodfilm heeft in India geleid tot onrust. De politie heeft op meerdere plaatsen opgetreden tegen relschoppers.

De film Padmaavat gaat morgen in première, maar heeft nu al geleid tot woede bij sommige hindoegroeperingen. Ze klagen dat de makers de geschiedenis verdraaien. De film zou een romance bevatten tussen een hindoevorstin en een moslimheerser. De filmmakers ontkennen dat.

Protestanten opgepakt

Meerdere deelstaten wilden de film verbieden omdat ze vreesden voor onlusten, maar daar ging het hooggerechtshof niet in mee. De onrust neemt ondertussen steeds verder toe. Agenten schoten gisteren in de lucht om groepen betogers uiteen te drijven in de deelstaat Gujarat. Daar gingen tijdens protesten tientallen voertuigen in vlammen op. De politie arresteerde zo'n twintig verdachten.

Demonstranten gingen ook de straat op in de stad Gurgaon, vlakbij New Delhi. Op televisiebeelden is te zien hoe groepen jongemannen er gooien met stenen. Een lokale politiefunctionaris zei dat vijftien mensen zijn opgepakt. "We tolereren niet dat mensen geweld gebruiken uit naam van protesten tegen een film", benadrukte hij.

Film in Nederland

In Mumbai lijken de autoriteiten niets aan het toeval te willen overlaten. Een hoge politiefunctionaris in de miljoenenstad zei dat uit voorzorg ruim honderd leden van protestbewegingen zijn vastgezet. De autoriteiten nemen bovendien maatregelen om bioscopen te beschermen die de film vertonen. Ook houdt de politie er sociale media in de gaten.

Padmaavat is vanaf eind deze week ook te zien in Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.

Meer op rtlnieuws.nl:

`