Buitenland

Save the Children staakt werk in Afghanistan: 'Het is kiezen tussen twee kwaden'

24 januari 2018 14:26 Aangepast: 16 februari 2018 17:28
Afghaanse beveiligers bij het kantoor van Save the Children in Jalalabad, vlak na de aanval. Beeld © EPA

Hulporganisatie Save the Children legt de werkzaamheden in Afghanistan tijdelijk stil na de aanval op een kantoor in Jalalabad. "Wat daar gebeurd is, is echt verschrikkelijk", zegt Rik Goverde van Save the Children.

De hulporganisatie heeft alle programma's in Afghanistan tijdelijk opgeschort en kantoren gesloten. De organisatie benadrukt de hoogste prioriteit te geven aan de veiligheid van medewerkers.

"Het stilleggen van een operatie is altijd een beslissing die heel moeilijk is om te maken", zegt Goverde. "In landen zoals Afghanistan maken we constant een veiligheidsanalyse, soms van dag tot dag, omdat er zoveel veranderd."

Drie doden

Volgens persbureau AP zijn door de aanval drie mensen om het leven gekomen: twee beveiligers en een burger. Ook raakten 26 personen gewond, onder wie zes agenten. Veertig anderen konden worden bevrijd, voornamelijk medewerkers van Safe the Children.

De aanval, die later door IS is opgeëist, begon met een bomaanslag. Vervolgens bestormden terroristen gekleed in politie-uniformen het kantoor. 

De politie kon de aanval pas na acht uur beëindigen. Twee terroristen werden gedood.

'We zitten daar niets voor niets'

"Door deze aanslag word je echt met de neus op de feiten gedrukt hoe gevaarlijk het daar kan zijn", zegt Goverde. 

Save the Children zit in Afghanistan onder andere om onderwijs te ondersteunen, voedingsadviezen te geven en straatkinderen te helpen. Die activiteiten worden nu tijdelijk gestaakt. "We zitten daar niet voor niets. We willen de kinderen daar helpen. Het stilleggen van een operatie is altijd een keuze tussen twee kwaden, het is echt heel verschrikkelijk om te doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore