Buitenland

CU en D66: kind jihadganger moet terug kunnen

22 januari 2018 12:59 Aangepast: 22 januari 2018 15:07
Beeld © AFP

Een meningsverschil binnen de coalitie: regeringspartijen ChristenUnie en D66 vinden dat in het uiterste geval kinderen van Nederlandse Syriëgangers naar Nederland moeten worden gehaald. Coalitiegenoot VVD is het daar niet mee eens.

Zeker honderd Nederlandse kinderen zouden wonen in het gebied waar het kalifaat van terreurgroep Islamitische Staat was. Eerder meldde de AIVD dat er zeker 80 Nederlandse kinderen in de opvangkampen in Syrië en Irak zitten. Sommigen van hen zijn beide ouders kwijt. 

Het gaat veelal om kleine kinderen die kwetsbaar zijn, zegt Joël Voordewind (ChristenUnie) naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Als hun leven in gevaar is of hun omstandigheden erg schrijnend, dan moeten ze 'als laatste optie' naar Nederland worden gehaald.

'Kind mag niet de dupe worden'

Volgens hem zijn nog maar elf Nederlandse kinderen in kampen in voormalig kalifaatgebied bekend. "We moeten alle kinderen in beeld krijgen. We moeten weten hoe het met ze gaat en of er geen gebrek aan zorg is."

Kees Verhoeven van D66 zegt geen sympathie te hebben voor uitreizigers, maar wil kinderen niet de dupe laten worden van de keuze van hun ouders. "Afhankelijk van het specifieke geval en indien nodig moeten we kinderen terughalen. Om trauma's te verwerken en om te zorgen dat ze niet de volgende generatie terroristen worden."

Keuze voor terreur

De VVD is erop tegen 'want dan komen de IS-ouders er achteraan', aldus een woordvoerster van de partij. "Willens en wetens kozen de ouders tegen Nederland, voor terreur. VVD wil situatie kinderen ter plaatse verbeteren via goede noodhulp", twitterde VVD-Kamerlid Bente Becker.

Familieleden van Syriëgangers vragen de Nederlandse autoriteiten al langer meer te doen voor de kinderen van uitreizigers die vastzitten in Syrië.

IS-kinderen gevangen in vluchtelingenkampen:

Eerdere video over IS-kinderen. Zo haalt Tsjetsjenië wel kinderen terug uit Syrië en Irak.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore