Buitenland

Geen vaderschapsverlof voor Franse lesbienne

18 januari 2018 14:27 Aangepast: 13 februari 2018 06:56
(foto ter illustratie) Beeld © iStock

Een Franse vrouw die in 2004 een kind kreeg met haar vrouwelijke partner heeft geen recht op vaderschapsverlof. Uitsluitend de 'verwekker' van het kind heeft recht op deze vorm van verlof.

Dat bepaalde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vandaag. Er is geen sprake is van ongelijke behandeling op basis van geslacht of seksuele geaardheid. Een man die niet de biologische vader is, heeft namelijk óók geen recht op de regeling.

Geen ongelijke behandeling

Elodie Lucas had elf dagen verlof aangevraagd na de geboorte van het kind. Tot bij de hoogste nationale rechter van dat land werd dit verzoek afgewezen. Daarom diende de Française in 2010 een klacht in wegens discriminatie bij het hof in Straatsburg.

Volgens het mensenrechtenhof is geen sprake van ongelijke behandeling op basis van geslacht of seksuele geaardheid. De vrouw bevond zich weliswaar in een vergelijkbare situatie als een biologische vader, maar vaderschapsverlof is uitsluitend bedoeld voor de 'verwekker'. De aanvraag is daarom 'duidelijk ongegrond'.

Het hof wijst erop dat Lucas (1976) wel aanspraak kan maken op zorgverlof, waarmee ze dezelfde rechten geniet als bij vaderschapsverlof.

 

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore