Buitenland

VN gaat Colombia helpen met vluchtelingen uit Venezuela

14 januari 2018 09:04
Venezolaanse vluchtelingen krijgen te eten in Cucuta, Colombia. Beeld © EPA

De Verenigde Naties gaan Colombia helpen met de opvang van vluchtelingen uit Venezuela. Door de enorme economische crisis in het buurland hebben honderdduizenden Venezolanen intussen de wijk genomen naar Colombia, maar dat heeft steeds meer moeite vluchtelingen onder te brengen.

VN-chef António Guterres heeft nu hulp toegezegd. Hij bracht dit weekend een bezoek aan de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Eerder had de VN ook rechtstreekse hulp aangeboden aan Venezuela, maar president Nicolás Maduro weigert dat aan te nemen.

Honger en criminaliteit

Venezuela lijdt onder de dalende olieprijzen en jarenlang wanbeleid. In het land heerst honger en bestaat een tekort aan veel elementaire levensbehoeften. Criminaliteit wordt een steeds groter probleem. Naar schatting een half miljoen Venezolanen is daarom gevlucht naar Colombia.

Ook op andere manieren proberen ze hun land te ontvluchten. Deze week spoelden op Curaçao vier lichamen aan, waarschijnlijk afkomstig van een vermiste boot met aan boord dertig Venezolaanse vluchtelingen.

In de rij bij de grens

Bij grensovergangen in Venezuela is het soms dringen geblazen: veel mensen willen het land uit.

Meer op rtlnieuws.nl:
Papier en inkt zijn op: verlopen paspoort Venezuela plots twee jaar langer geldig

`