Buitenland

Besmette babymelk teruggeroepen in 83 landen

14 januari 2018 08:44
Inspectie van poedermelk voor baby's in een Franse supermarkt. Beeld © AFP

De poedermelk voor baby's die met salmonella is besmet, kan terecht zijn gekomen in 83 landen, zegt de Franse fabrikant Lactalis. 12 miljoen verpakkingen zijn inmiddels teruggeroepen, tientallen zieke baby's worden met het schandaal in verband gebracht.

De grootschalige besmetting kwam in december aan het licht. In Nederland reageerde drogisterijketen Kruidvat door uit voorzorg babymelkpoeder van het eigen merk uit de winkel te halen. Eén van de gebruikte grondstoffen wordt aangeleverd door Lactalis.

Fataal voor baby's

Tot nu toe zijn alleen al in Frankrijk 35 ziektegevallen aan het licht gekomen. In Spanje gaat het om zeker één bevestigd geval; in Griekenland wordt een besmetting nog onderzocht. Als mensen besmet raken met salmonella, kan dat leiden tot ernstige diarree, maagkrampen, overgeven en uitdroging. Voor baby's kan de aandoening fataal zijn.

De hoogste baas van Lactalis bestrijdt in een interview de beschuldiging dat zijn bedrijf het schandaal in eerste instantie heeft geprobeerd te verhullen. Hij zegt volledige medewerking toe aan het onderzoek dat de Franse overheid heeft ingesteld. Getroffen gezinnen zullen volgens hem worden gecompenseerd.

`