Buitenland

H&M doet winkels Zuid-Afrika dicht na rellen om modefoto

14 januari 2018 06:57 Aangepast: 10 februari 2018 03:29
Links een vernield H&M-interieur, rechts de omstreden foto. Beeld © Enex / H&M

De modeketen Hennes & Mauritz heeft zijn zeventien winkels in Zuid-Afrika dichtgedaan om verdere vernielingen te voorkomen. Gisteren werden verschillende filialen aangevallen door mensen die daarmee wilden betogen tegen een racistisch overgekomen reclamefoto.

Het gaat om de afbeelding van een donker jongetje die een shirt draagt met de tekst 'coolest monkey in the jungle'. Demonstranten richtten vernielingen aan in H&M-winkels in Pretoria, Sandton, East Rand en Johannesburg. Om verdere problemen te voorkomen, heeft H&M besloten de deuren van al zijn filialen in Zuid-Afrika dicht te houden tot het protest is geluwd.

Zwaar onder vuur

De foto, die op de website van H&M stond, levert het bedrijf al ruim een week problemen op. Rapper The Weeknd verbrak zijn banden met de modeketen en op sociale media kwam H&M zwaar onder vuur te liggen omdat de foto racistisch zou zijn.

De moeder van het uit Zweden afkomstige jongetje op de foto zag zich genoodzaakt het voor het bedrijf op te nemen en sprak in een Facebook-post over een 'zinloos probleem'. "Dit is één van de honderden outfits die mijn zoon droeg tijdens de fotoshoot. Stop met die onnodige kritiek."

Rellen bij H&M in Zuid-Afrika

Een boze menigte sloopte deze winkel in Pretoria.
`