Buitenland

Vals alarm raketaanval Hawaï: 'Nog nooit zo bang geweest'

13 januari 2018 23:51 Aangepast: 10 februari 2018 03:29
Beeld © EPA

Door een valse noodmelding dachten inwoners van Hawaï ruim een half uur lang dat er een ballistische raket was afgevuurd op het eiland. Op verschillende plaatsen brak paniek uit. "Ik ben nog nooit zo bang geweest", zegt Beth Ann Brooks.

Brooks had zich met haar man verscholen in de badkamer, zei ze tegen de krant The Guardian. "We zaten daar met kussens van de bank en onze noodvoorraad water. We probeerden de kinderen te kalmeren. Het was verschrikkelijk. Ik heb nog nooit zoveel angst gevoeld."

ZIE OOK: Inwoners Hawaï kapot geschrokken om vals alarm over raketaanval

Brooks en andere eilandbewoners hadden een bericht op hun telefoon gekregen dat er een raket naar Hawaï vloog. Het advies was om meteen een schuilplaats te zoeken. Maar dat bericht bleek door een fout te zijn verstuurd. Pas na 38 minuten was er een tweede bericht waarin stond dat er niks aan de hand was. 

Angst voor Noord-Korea

Door de gespannen verhouding met Noord-Korea, en de dreigementen over en weer van het Noord-Koreaanse regime en president Trump, is de angst voor een nucleaire aanval gegroeid. Zo is Hawaï onlangs weer begonnen met maandelijkse testen van het luchtalarm. 

Omdat veel huizen op het eiland gemaakt zijn van hout, zochten veel mensen onderdak in betonnen gebouwen. Zo zochten volgens een getuige veel mensen een veilig heenkomen in een parkeergarage in de stad Oahu. Toen daar na een half uur het bericht binnenkwam dat het om een vals alarm ging, vielen mensen elkaar in de armen.

Whisky drinken

Hawaïaan Joshua Keoki Versola was thuis toen hij het valse alarm kreeg. Hij zocht niet meteen veiligheid, maar opende een fles dure Japanse whisky. "Ik wilde al glazen inschenken", zei hij. "Wat kunnen we doen in zo'n situatie? Je kan niks, behalve er het beste nog van maken."

`