Ga naar de inhoud
Buitenland

'Vals alarm raketaanval Hawaï kwam door druk op verkeerde knop'

Honolulu, de hoofdstad van Hawaï. Beeld © EPA

De valse noodmelding die mensen op Hawaï hebben ontvangen over een raketaanval, was het gevolg van een menselijke fout. "Tijdens de werkoverdracht is er op de verkeerde knop gedrukt", zegt de gouverneur van Hawaï tegen CNN.

Na het valse alarm meldde de rampenbestrijding EMA Hawaï op Twitter dat het alert niet klopte en dat er geen raket onderweg was naar het eiland. Maar het duurde 38 minuten voordat er een correctie werd rondgestuurd op het eerste alert.

ZIE OOK: Inwoners Hawaï kapot geschrokken om vals alarm over raketaanval

Rode balk in beeld

EMA zoekt nu tot de bodem uit hoe kan dat zo'n verontrustend alarm met één verkeerde handeling de wereld ingestuurd kan worden. Niet alleen kregen mensen het berichtje op hun telefoon, ook op tv verscheen een rode balk met de tekst dat er een raket was afgevuurd op Hawaï en dat mensen zo snel mogelijk een schuilplaats moesten zoeken.

Ook de gouverneur wil precies weten wat er is gebeurd, zodat het niet nog een keer fout gaat. "Ik ben opgelucht dat het een vals alarm was, maar burgers moeten kunnen vertrouwen op onze alarmeringen", schrijft hij op zijn website.

"In een tijdperk van beledigingen heen en weer tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider kwam dit hard aan", twitterde correspondent Erik Mouthaan. Noord-Korea zegt te beschikken over een kernwapen en een raket die de VS zou kunnen bereiken. Sinds dat bericht is Hawaï weer begonnen met het maandelijks testen van het luchtalarm.