Buitenland

Paniek op Hawaï door vals alarm over raketaanval

13 januari 2018 19:56 Aangepast: 23 februari 2018 02:49
Deze melding kregen mensen op Hawaï tot hun schrik op de telefoon. Beeld © EPA

Inwoners van de Amerikaanse staat Hawaï hebben een alarmbericht gekregen op hun mobiele telefoon. Daarin stond dat er een ballistische raket was afgevuurd op het eiland en dat de ontvanger meteen een schuilplaats moest zoeken.

In het bericht stond ook dat de alert geen oefening was. Verschillende inwoners van Hawaï hebben een screenshot van het alarm gedeeld op Twitter.

Het alarm werd ook op televisie getoond tijdens een live voetbalwedstrijd:

De rampenbestrijding in Hawaï liet op Twitter weten dat er geen raketten zijn afgevuurd op het eiland, maar het duurde meer dan een half uur na het eerste - valse - alarm dat mensen een tweede berichtje op hun telefoon kregen met de melding dat er niets aan de hand was.

'Dit kwam hard aan'

De alert zou vanwege een foutje zijn verspreid, maar hoe dat precies kon gebeuren, is nog onduidelijk. 

"In een tijdperk van beledigingen heen en weer tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider kwam dit hard aan", twittert correspondent Erik Mouthaan. Noord-Korea zegt te beschikken over een kernwapen en een raket die de VS zou bereiken. Hawaï ligt in de Stille Oceaan, een stuk dichterbij Noord-Korea dan het vasteland van de VS.

'Doodeng'

Het valse alarm heeft bij sommigen wel tot paniek gezorgd. "Dit was doodeng", twittert Chris Gaither. "We waren op zoek naar een schuilplaats. Nu huilen we van opluchting." De krant New York Times spotte met de knullige fout. De krant kopte een bericht met 'No one is bombing Hawaii' ('Niemand is Hawaï aan het bombarderen'). 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`