Buitenland

Leider Ku Klux Klan (92) in gevangenis overleden

13 januari 2018 18:40 Aangepast: 10 februari 2018 02:43
Edgar Ray Killen werd in 2005 veroordeeld tot 60 jaar cel. Beeld © Getty Images

Een van de beruchtste misdadigers uit de Amerikaanse geschiedenis is overleden. Edgar Ray Killen, een leider van de Ku Klux Klan, stierf op 92-jarige leeftijd in de gevangenis. Hij was het brein achter de moord op drie jonge activisten in Mississippi.

Killen werd pas in 2005 veroordeeld voor de moorden die in de jaren 60 waren gepleegd. De slachtoffers waren drie jonge mannen die zwarten in Mississippi hielpen met hun registratie om te kunnen stemmen. Zij verdwenen kort nadat ze waren aangehouden omdat ze te hard hadden gereden. Zes weken later werden hun lichamen gevonden, nadat de FBI een tip had gekregen. Ze waren doodgeschoten en begraven in een akker.

Brein achter de moorden

Killen - een predikant en ronselaar voor de Ku Klux Klan - werd gezien als het brein achter de moorden. Hij zou de daders daartoe hebben aangezet en hen verteld hebben hoe ze de lichamen konden dumpen. Toch werd destijds - toen er in Mississippi nog duidelijk sprake was van rassenscheiding - niemand voor de moorden veroordeeld.

Achttien mensen werden aangehouden, onder wie de agent die de mannen had aangehouden voor te hard rijden, maar zij moesten alleen voor de rechter komen voor het schenden van de burgerrechten van hun slachtoffers. Zeven mensen kregen celstraffen van een paar jaar. Killen ging vrijuit, omdat een jurylid zich er niet toe kon zetten om een predikant te veroordelen.

Civil Rights Act

Killen moest in 2005 uiteindelijk opnieuw terechtstaan, nu wel voor de moord op de drie jonge mannen. Hij werd toen veroordeeld voor doodslag en kreeg 60 jaar cel. Zelf heeft hij altijd volgehouden dat hij onschuldig was. Hij overleed in zijn cel, wat de doodsoorzaak is, is niet bekend. De dood van de slachtoffers droeg bij aan de ondertekening van de Civil Rights Act, waarmee een eind kwam aan de rassenscheiding in de VS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore