Buitenland

Boze activisten Zuid-Afrika slopen H&M's om 'coolest monkey in the jungle'-trui

13 januari 2018 16:17 Aangepast: 13 januari 2018 17:53
Links de schade in een winkel in Pretoria, rechts de gewraakte foto. Beeld © Enex / H&M

De rel rond een gewraakte foto op de site van H&M is nog niet voorbij. In Zuid-Afrika werden meerdere winkels van de kledingketen overhoop gehaald door mensen die boos zijn omdat H&M een donker jongetje op de foto zetten met een trui met de opdruk 'coolest monkey in the jungle'.

De foto werd al snel nadat de ophef was ontstaan door H&M van de website gehaald en de keten bood excuses aan, maar het kwaad was toen al geschied.

Rapper The Weeknd verbrak zijn banden met de keten (hij had in het verleden modellenwerk voor hen gedaan en kleding van zijn merk XO was in de winkels te koop) en op sociale media verschenen veel reacties van mensen die boos waren om de 'racistische foto'. Ook LeBron James en rapper Diddy uitten hun afschuw over de foto.

'Get over it'

De ophef was zo groot dat de moeder van het jongetje, de in Zweden wonende Terry Mango, besloot zich in de discussie te mengen. "Ik ben de moeder", schreef zij op Facebook. "Dit is één van de honderden outfits die mijn zoon droeg tijdens de fotoshoot. Stop met die onnodige kritiek. Dit is een nutteloos probleem. Get over it." In een andere reactie schreef zij dat zij 'niet zo denkt' als mensen die de foto racistisch noemen.

De winkels die gesloopt zijn, staan in Pretoria, Sandton, East Rand en Johannesburg. De demonstranten zouden aanhangers zijn van een Zuid-Afrikaanse oppositiepartij.

Beelden van een verwoeste winkel:

Een boze menigte sloopte deze winkel in Pretoria.
`