Buitenland

Russen boos op Trumps kritiek op Irandeal

13 januari 2018 12:00 Aangepast: 10 februari 2018 00:57
Beeld © EPA

Rusland heeft scherpe kritiek geuit op de druk die de Amerikaanse president Donald Trump heeft gelegd op de atoomdeal met Iran die in 2015 werd gesloten.

"De VS willen met een bulldozer het akkoord naar hun hand zetten, maar Rusland zal zich hiertegen verzetten. Ook de andere landen die het akkoord ondertekenden zullen zich moeten houden aan de oorspronkelijke deal'', zei de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov.

Nieuwe voorwaarden

Trump verklaarde gisteren dat hij nieuwe voorwaarden in het akkoord wil. Als dat niet gebeurt dan zal Amerika de economische sancties tegen Iran herinvoeren.

Het Iran-akkoord werd gesloten na jarenlange onderhandelingen. Het regime in Teheran bereikte het akkoord met vier westerse mogendheden (de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland), China en Rusland. Trump heeft meerdere keren gezegd dat zijn voorganger Barack Obama een slechte deal heeft gemaakt.

Een tijdlijn van het Iran-akkoord:

President Obama zette er in 2015 zijn handtekening onder, maar zijn opvolger Trump is niet zo gecharmeerd van het akkoord.

Meer op rtlnieuws.nl:
Trump houdt Iran-deal nog een laatste keer in stand

 

`