Buitenland

Trump houdt Iran-deal nog een laatste keer in stand

12 januari 2018 20:47 Aangepast: 13 januari 2018 11:56
Beeld © EPA

Het Iran-akkoord blijft voorlopig overeind. De Amerikaanse president Trump heeft het "voor de laatste keer" verlengd, meldde het Witte Huis.

Trump wil eigenlijk af van de deal, waarin Iran beloofde om het atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van sancties. De deal moet elke drie maanden opnieuw worden goedgekeurd. Het Witte Huis zegt dat dat nu voor het laatst in deze vorm is gebeurd. Trump wil dat het akkoord binnen 120 dagen wordt aangepast, anders volgen er alsnog sancties vanuit Amerika.

Washington wil Iran onder meer definitief beperkingen opleggen bij het programma voor het verrijken van uranium, aldus de BBC. In het huidige akkoord gelden die beperkingen tot 2025. Als uranium tot 90 procent is verrijkt, kan het worden gebruikt voor atoomwapens. Verder wil de president dat het ballistische raketprogramma ook onder de afspraken gaat vallen.

Onderhandelingen

Het Iran-akkoord werd in 2015 gesloten na jarenlange onderhandelingen. Het regime in Teheran bereikte het akkoord met vier westerse mogendheden (de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland), China en Rusland. Trump heeft meerdere keren gezegd dat zijn voorganger Barack Obama een slechte deal heeft gemaakt.

Een tijdlijn van het Iran-akkoord:

President Obama zette er in 2015 zijn handtekening onder, maar zijn opvolger Trump is niet zo gecharmeerd van het akkoord.

Meer op rtlnieuws.nl:
VS tornt voorlopig niet aan kernakkoord met Iran

`