Buitenland

Doorbraak in gesprekken over Duitse kabinetsformatie

12 januari 2018 10:41 Aangepast: 12 januari 2018 10:45
CDU-leider Angela Merkel en haar SPD-collega Martin Schulz

Er is een doorbraak in de gesprekken over de Duitse kabinetsformatie. De onderhandelingen worden gevoerd door CDU/CSU en SPD en hebben meer dan 24 uur geduurd.

De partijleiders presenteerden een conceptversie van het 28 pagina's tellend onderhandelingsresultaat aan partijgenoten. Onderhandelingsteams van de betrokken partijen bogen zich daarop over de tekst. De SPD-delegatie zou al akkoord zijn gegaan, zeggen ingewijden.

Grote Coalitie

Met het principeakkoord is een nieuwe Grote Coalitie (GroKo) met CDU/CSU en SPD een stapje dichterbij gekomen. De partijleiders willen nu formeel gaan onderhandelen over het vormen van een nieuwe coalitie.

Bondskanselier Merkel onderhandelde na de verkiezingen aanvankelijk met de liberale FDP en de Groenen, maar dat liep op niets uit. De SPD wilde na een verkiezingsnederlaag eigenlijk oppositie voeren, maar stemde uiteindelijk toch in met overleg.

'Dit zijn de Duitsers niet gewend': Hollandse formatietoestanden in Duitsland

De Duitsers zitten al maanden zonder regering, omdat het vormen van een nieuwe coalitie niet bepaald makkelijk gaat. Correspondent Jeroen Akkermans vertelt er alles over vanuit de wandelgangen van het Duitse parlement.
`