Buitenland

Extreem veel sneeuw in de Alpen, gevaar voor lawines

08 januari 2018 09:42 Aangepast: 08 januari 2018 09:52
Dit weekend is er al veel sneeuw gevallen, zoals hier in de Franse Alpen. Beeld © AFP

Het zuidwestelijke deel van de Alpen krijgt de komende dagen een bak sneeuw te verwerken. In Frankrijk, Italië en Zwitserland kan lokaal twee meter sneeuw vallen in twee dagen. "Dat is best extreem", zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar. "Mogelijk worden in Zwitserland records gebroken."

In 1999 is er lokaal 130 centimeter sneeuw gevallen. "Dat record kan vandaag of morgen worden gebroken in het zuiden van Zwitserland", zegt Middendorp. De afgelopen dagen heeft het al flink gesneeuwd in het zuidwesten van de Alpen. Daardoor kan ook het maandrecord van het winterseizoen 2011/2012 worden gebroken. Toen viel in het Zwitserse Oberwallis 456 centimeter.

Lawinegevaar

Al die sneeuw lijkt gunstig voor de wintersport, maar dat is niet het geval. In veel skigebieden wordt al gewaarschuwd voor lawines. "De sneeuw is niet heel stabiel", zegt Middendorp. "De kans op lawines neemt toe. Dat komt door het kwakkelende weer van de afgelopen dagen. Dan dooit het, dan is het weer kouder, dan weer sneeuw." 

Miniatuurvoorbeeld

Hier kan de komende dagen nog 1 à 2 meter sneeuw bijvallen.

Lenteachtig in Zuid-Duitsland

Dat er een meter sneeuw valt, is niet zo uitzonderlijk, maar het is nu meerdere dagen achter elkaar. De sneeuw valt overigens niet overal: aan de noordkant van de Alpen is het juist zonnig en door de relatief warme föhnwind vrij zacht. "In Zuid-Duitsland wordt het 12 graden, bijna lenteachtig."

Woensdag is het weer rustig in de Alpen, zegt Middendorp. "De kans op sneeuw neemt in het oosten wel toe, maar niet in het gebied waar nu al zoveel gevallen is. Donderdag trekt een sneeuwgebied over de Alpen heen, maar dat is niet meer zoveel als de komende dagen."

Zo ontstaat een lawine:

Een lawine is gevaarlijk en verwoestend. Maar hoe kan het dat de sneeuw zo van de berghelling raast?
`