Buitenland

47,3 graden in Sydney: asfalt gesmolten en sportwedstrijden afgelast

07 januari 2018 14:31 Aangepast: 08 januari 2018 23:32
Op het bekende strand Bondi beach in Sydney is het nu extreem warm Beeld © Getty Images

In de Australische kustplaats Sydney stijgt het kwik vandaag tot 47.3 graden. Zo warm is het er sinds 79 jaar niet meer geweest. Hulpverleners hebben speciale gekoelde opvangplaatsen voor daklozen geopend.

Het asfalt is door de hitte gesmolten. De autoriteiten roepen op om sportwedstrijden af te gelasten.

De hoge temperaturen, de droogte en de harde wind zorgen voor gevaarlijke omstandigheden. In delen van het land mag helemaal geen vuur meer worden aangestoken.

Extreem weer

Tegelijkertijd was het eerder deze week in de Verenigde Staten extreem koud. "Dit is een toevallige samenloop van omstandigheden", zegt meteoroloog Arjan Willemse van Buienradar. "In Australië is het nu zomer en in het binnenland is het wel vaker zo warm. Het is wel uitzonderlijk dat het nu in een kustplaats zo heet is."

In de regio wordt gewaarschuwd voor brand en in de stad is een vuurverbod ingesteld. De extreme hitte zorgt ook voor stroomstoringen. Duizenden mensen zaten dit weekend zonder elektriciteit, dus zonder airconditioning en ventilatoren. Tussen december 2016 en februari 2017 werden meer dan 200 weerrecords in Australië verbroken. Dit waren hittegolven, bosbranden en overstromingen.

Het afvalt smelt en het is erg droog in Australië:

Extreem koud in de Verenigde Staten

Aan de andere kant van de wereld, in het noordoosten van de Verenigde Staten, is het juist extreem koud. Willemse: "Aan de noordgrens is het zelfs -40 graden geweest."

Het grote verschil tussen deze twee landen is interessant, maar het is ook verklaarbaar. "In Amerika is net een stormdepressie ten oosten van de kust langsgetrokken. Deze depressie zorgde ervoor dat hele koude lucht vanuit Canada uit kon zakken naar de Verenigde Staten. Dit zorgde op sommige plekken voor de extreme kou."

Dit gaat de komende dagen veranderen. "Het lagedrukgebied is weg en de temperaturen gaan verder oplopen. Zelf zo ver dat ze boven normaal zullen uitkomen." Het is opmerkelijk dat het in beide landen zo koud en zo warm is en ook behoorlijk extreem. "Er is geen verband tussen het weer in de Verenigde Staten en Australië, maar met een veranderd klimaat zijn de extremen wel vaker mogelijk."

Milou is op vakantie in New York:

`