Buitenland

Negen gevangenen ontsnapt in vijf dagen tijd: justitie in Berlijn in opspraak

03 januari 2018 17:29 Aangepast: 04 januari 2018 02:58
De Duitse gevangenen ontsnappen uit de gevangenis door een gat in de muur. Beeld © EPA

Na de ontsnapping van negen gevangenen in vijf dagen tijd, eist de oppositie in Berlijn het vertrek van senator Dirk Behrendt. Hij beheert de portefeuille justitie en is dus verantwoordelijk voor de gevangenissen in de Duitse hoofdstad. Zes van de negen ontsnapte gevangenen zijn nog voortvluchtig.

Justitie in Berlijn werd vorige week mikpunt van spot door de merkwaardige ontsnapping van vier gedetineerden. Zij gingen ervandoor via een gat in de muur van de gevangenis. Ze klommen daarna over een hek met prikkeldraad en verdwenen spoorloos.

Miniatuurvoorbeeld

De ontsnapping werd vastgelegd door bewakingscamera's. De gevangenen stonden al binnen drie minuten buiten. Toch duurde het nog meer dan een halfuur voordat het alarm afging. De gevangenen, tussen de 27 en 38 jaar, zaten vast voor onder andere diefstal, afpersing met beroving en toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Vijf andere gevangenen namen de benen bij incidenten op 29 december, 1 en 2 januari. Een van hen keerde niet terug van verlof. Twee anderen gingen er 's nachts vandoor via een raam. Over de andere twee ontsnapte gevangenen wil justitie niets zeggen.

Amateuristisch

De CDU noemde het beleid van senator Behrendt 'amateuristisch', de SPD ziet in de incidenten een 'reden voor de senator om af te treden'. Toch weigert Behrendt af te treden, zegt zijn woordvoerder. De senator heeft een aantal experts in de arm genomen om de kwetsbaarheden in het gevangeniswezen bloot te leggen. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Klassieker: Duitse gevangenen ontsnapt door gat in muur

RTL Nieuws
`