Buitenland

Aanhangers Iraanse regering de straat op als tegenprotest

03 januari 2018 11:35
Beeld © AFP

In verschillende steden in Iran zijn duizenden mensen de straat op gegaan om hun steun aan het regime te betuigen. Ze reageren daarmee op de protesten van tegenstanders van het regime, die al zes dagen aanhouden.

Zaterdag waren er ook al demonstraties van voorstanders van het regime. De aanhangers dragen Iraanse vlaggen en portretten van de geestelijk leider ayatollah Ali Hosseini Khamenei, de machtigste man van het land. Bij één van de betogingen - die niet spontaan maar georganiseerd lijken te zijn - werd gescandeerd dat 'de oproerkraaiers geëxecuteerd moeten worden'.

Zeker 20 doden 

Bij de anti-regeringsprotesten vielen al zeker 20 doden en werden 450 mensen opgepakt. De demonstranten zijn boos over de slechte economische situatie in het land en wijten dat aan het beleid van de regering. De Iraanse minister van Arbeid en Sociale Zaken, Ali Rabei, probeerde de gemoederen te sussen door te verzekeren dat er naar de eisen van betogers geluisterd zal worden, maar vooralsnog lijkt die belofte weinig indruk te maken op de boze betogers.

Dit is waarom mensen in Iran de straat op gaan:

Waarom verspreiden de anti-regeringsprotesten zich sinds donderdag zo snel over het land? In deze video leggen we het uit.

Meer op rtlnieuws.nl:
Trekt de regering in Iran zich iets aan van de protesten? Olaf Koens legt uit

`