Buitenland

Duitse politica onder vuur om 'volksophitsing' op Twitter

02 januari 2018 22:34 Aangepast: 03 januari 2018 08:34
Beatrix von Storch Beeld © EPA

Een belangrijke politicus van de Duitse rechts-populistische partij AfD is zwaar onder vuur komen te liggen door een tweet die zij rond de jaarwisseling verspreidde. Inmiddels hebben honderden Duitsers aangifte gedaan tegen Beatrix von Storch.

In het bericht maakt ze zich kwaad omdat de politie in Keulen informatie over de oudejaarsviering in diverse talen verspreidde, waaronder Arabisch. 

"Wat is er in ons land in hemelsnaam aan de hand?", vroeg Von Storch zich onder andere af. "Denkt u die islamitische groepsverkrachtende mannenhorde zo tot bedaren te brengen?" Ze verwijderde de tweet later, maar deelde op haar Facebookpagina nog wel een screenshot van het bericht.

Aangiftes wegens volksophitsing 

Volgens diverse Duitse media komen er 'uit het hele land' aangiftes wegens volksophitsing binnen bij de Keulse justitie. Ook de Keulse politie heeft een klacht ingediend.

Tijdens de jaarwisseling van 2015/2016 werden op grote schaal vrouwen en meisjes lastiggevallen in het centrum van Keulen.

Ook aangifte tegen fractievoorzitter

Ook tegen de fractievoorzitter van de AfD, Alice Weidel, is aangifte gedaan. Zij zou de berichten van haar partijgenoten hebben verdedigd en daarbij ook volksophitsende teksten hebben gebezigd. Justitie in Keulen onderzoekt of er een zaak tegen de politici komt.

Sinds 1 januari is een wet van kracht tegen nepnieuws en hetzes die uitbaters van social media als Facebook en Twitter verplicht bij duidelijk strafbare inhoud berichten binnen 24 uur te verwijderen. Volgens Duitse media zou Twitter in het geval Von Storch gevorderd moeten hebben dat zij haar bericht verwijderde en haar twaalf uur van Twitter moeten weren. Von Storch heeft haar bericht volgens haar partij niet zelf verwijderd.

Meer op rtlnieuws.nl:
Toch aanrandingen in Berlijn ondanks instellen veilige zone

RTL Nieuws
`