Buitenland

Klimmer en gids dood op Tafelberg

02 januari 2018 15:59 Aangepast: 03 januari 2018 00:27
Archieffoto Beeld © Getty Images

Een Japanse klimmer en een gids uit Zuid-Afrika zijn omgekomen toen ze tijdens een klim op de Tafelberg van een klif vielen. Een Japanse vrouw is gewond naar een ziekenhuis gebracht.

Het ongeluk gebeurde ter hoogte van het eind van de kabelbaan, op de top van de ruim duizend meter hoge berg. Redders die de vrouw in veiligheid brachten, vermoeden dat één van de drie zijn evenwicht verloor, waarna hij of zij de anderen - die met touwen aan elkaar vastzaten - meesleepte.

Ongeluk gezien

Honderden toeristen zaten in de kabelbaan toen het ongeluk gebeurde. Een aantal van hen zag hoe één van de klimmers - waarschijnlijk de vrouw - een ander probeerde te reanimeren.

De kabelbaan werd stilgelegd, waarna een reddingsteam zich aan touwen uit een van de karretjes liet zakken. Ze trokken de gewonde vrouw een harnas aan en haalden haar omhoog. Zij werd met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. Nadat uren later alle toeristen weer met de kabelbaan naar beneden waren gebracht, werden de lichamen van de twee overleden klimmers geborgen.

Vaak onderschat

De Tafelberg wordt vaak onderschat, zegt een woordvoerder van reddingsorganisatie Wilderness Search and Rescue. "Mensen denken dat het een verlengde is van hun achtertuin. Maar dat is het niet. Het is een echte, grote berg met grote rotsen en alle andere dingen die je op een berg kunt verwachten."