Buitenland

Trump wil een wisseling van de wacht in Iran

01 januari 2018 17:39 Aangepast: 02 januari 2018 07:16
Donald Trump (Archieffoto). Beeld © Getty

De Amerikaanse president Trump zet zich vandaag opnieuw af tegen de Iraanse top. Via Twitter roept hij op tot een verandering van het regime, dat volgens hem op alle fronten faalt en de bevolking onderdrukt.

"Iran faalt op elk niveau, ondanks de verschrikkelijke deal die de regering van Obama met hen heeft gesloten. Het Iraanse volk is al jarenlang onderdrukt. Ze zoeken naar voedsel en naar vrijheid. De rijkdom van Iran wordt er net als de mensenrechten leeggeplunderd." Dit twitterde Trump vanaf zijn buitenverblijf Mar-a-Lago in Florida.

Protesten

Trump vliegt vanavond terug naar Washington. "Er is veel werk te doen, maar het wordt een fantastisch nieuw jaar".

Sinds donderdag zijn er in verschillende Iraanse plaatsen betogingen. Ze hadden eerst vooral prijsverhogingen als thema, maar ontwikkelen zich tot een massaal protest tegen de conservatieve sjiitische geestelijkheid die het land sinds 1979 regeert.

Strenge dicatuur

"Mensen zijn de lage lonen zat", zei correspondent Olaf Koens vrijdag. "Ze gaan de straat op om te betogen tegen de corruptie, tegen de hoge werkloosheid. En er is een breder gedragen gevoel: mensen zijn boos om te leven in een strenge dictatuur."

Voorlopig is het maar zeer de vraag of de protesten iets uithalen, denkt Koens. "De autoriteiten slaan iedere vorm van protest keihard de kop in, maar nu al zijn deze protesten de grootste in jaren en de verwachting is, dat het alleen maar groeit."

Begrip voor betogers

De Iraanse president Hassan Rohani begrijpt onvrede over de economische situatie, maar waarschuwde dat afgerekend zal worden met groepjes relschoppers en wetsovertreders die het protest tegen economische problemen misbruiken. De hervormingsgezinde Rohani leek in het weekeinde het protest vooral te willen sussen met begrip voor de betogers. Hij beklemtoonde dat het Iraniërs vrij staat om kritiek te hebben.

De regering lijkt verrast door de omvang van de plotselinge protesten en wil niet dat het volkomen uit de hand loopt zoals in 2009. Maar gisteravond vielen er volgens de autoriteiten tien doden bij gewelddadigheden bij betogingen. In totaal zijn er sinds donderdag twaalf doden bij protesten gevallen en zeker vierhonderd arrestaties verricht.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zeker 12 doden bij protesten in Iran

`