Buitenland

Schaakkampioene weigert titel te verdedigen in Saoedi-Arabië: 'Ben geen tweederangs wezen'

27 december 2017 13:15 Aangepast: 27 december 2017 15:32
Anna Muzychuk. Beeld © EPA

Een Oekraïense schaakkampioene weigert principieel haar titels te verdedigen in Saoedi-Arabië. Ze wil niet verplicht een gewaad dragen en begeleid worden als ze naar buiten gaat: "Kortom: ik wil mezelf geen tweederangs wezen voelen."

Het gaat om het King Salman International Schaaktoernooi. Het is de eerste keer dat er een schaaktoernooi wordt toegelaten in het islamitische land, schrijft BBC. 

Er is meer kritiek op de organisatie. Zo hebben Israëlische deelnemers geen visa gekregen. De Israëlische schaakbond heeft daarom financiële compensatie geëist.

'Voel me heel erg slecht'

Anna Muzychuk speelde bij een wedstrijd in Iran begin dit jaar wel met een hoofddoek. De voorwaarden van het spelen in Saoedi-Arabië gaan haar te ver, schrijft ze op haar Facebookpagina.

Doordat ze niet meedoet, kan ze haar titels niet verdedigen. "Precies een jaar geleden won ik deze twee titels en was ik de vrolijkste persoon in de schaakwereld, maar nu voel ik me heel erg slecht."

'Staan voor mijn principes'

Ze loopt veel geld mis door niet naar het toernooi te gaan, maar dat heeft ze er wel voor over. Wel is ze bitter omdat het volgens haar besluit 'niemand echt wat kan schelen'. 

De zus van Muzychuk heeft ook geweigerd om naar het toernooi te gaan. Ze benadrukken dat ze geen afscheid hebben genomen van de schaakwereld. "Voor de weinigen die het wat kan schelen: we komen terug!" 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`