Buitenland

Obama waarschuwt in gesprek met prins Harry voor risico's internet: 'Alles lijkt simpeler'

27 december 2017 10:44 Aangepast: 27 december 2017 15:35
Harry en Barack Obama in de Oval Office in 2015. Beeld © EPA (archieffoto)

De Amerikaanse oud-president Barack Obama heeft gewaarschuwd voor de risico's van het internet. "Mensen kunnen ingekapseld raken in informatie die hun vooroordelen versterkt", stelde hij in een interview met de Britse prins Harry op BBC Radio.

Obama noemde internet een goede plek om gelijkgestemden te ontmoeten, maar waarschuwde dat online 'alles wordt gesimplificeerd'. "Als je mensen persoonlijk spreekt, ontdek je dat ze complex zijn." Obama zegt jongeren op het hart te willen drukken dat een hashtag onvoldoende is om de wereld te veranderen.

Prins interviewt president: Harry vs Obama

Hier het grappige gesprekje tussen prins Harry en oud-president Obama dat voorafging aan hun interview.

De oud-president stelde dat mensen ook dingen gemeen kunnen hebben met personen waarmee ze het politiek oneens lijken te zijn. "Misschien ben je voor hetzelfde sportteam", opperde hij. Obama gaf luisteraars nog een andere reden om 'offline' nieuwe contacten te leggen: het is voor mensen lastiger om zich 'vervelend en wreed' te gedragen als ze niet anoniem zijn, concludeerde hij.

Kersttoespraak Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander deed in zijn kersttoespraak een soortgelijke oproep. "Niet zoeken naar een groter ik, maar zoeken naar een groter wij."

Hij roemde het internet, maar sprak ook over de gevaren. "Nuance en inlevingsvermogen lijken bij voorbaat het onderspit te delven en Twitter maakt het debat soms bitter. Steeds meer mensen houden hun digitale deur het liefst dicht en nemen alleen nog kennis van ideeën die hun groepsgevoel en mening bevestigen."

Kersttoespraak koning: 'Voetje voor voetje komen verbeteringen tot stand'

Kijk hier naar de volledige kersttoespraak van koning Willem-Alexander.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore