Buitenland

Navalny 'test' democratie Rusland, stelt zich kandidaat voor presidentschap

24 december 2017 17:22 Aangepast: 24 december 2017 17:51
Beeld © AFP

Hoe democratisch is Rusland? Dat gaat de grootste politieke vijand van Poetin testen. Oppositieleider Aleksej Navalny lanceert vandaag officieel zijn kandidatuur voor het presidentschap.

Vele honderden Russen tekenden vandaag voor Navalny's kandidatuur. Hij gaat de verkiezingen niet winnen, maar hij trekt opvallend veel publiek. 

Activist

De 41-jarige advocaat Navalny geldt als een sociaal activist en tegenstander van het regime van president Poetin.

Eind 2010 zette Navalny een website op waarop hij corruptieschandalen van de overheid en politici publiceerde. De jaren daarna werd hij steeds actiever als oppositieleider. Hij verzette zich openlijk tegen het bewind van Poetin en moest daarvoor meerdere nachten in de cel doorbrengen.

Showproces

Volgens de Kiescommissie mag Navalny niet meedoen aan de verkiezingen omdat hij begin dit jaar veroordeeld werd voor verduistering. Onzin, zegt de oppositieleider. Volgens de grondwet mag iedere Rus zich kandidaat stellen. Bovendien is hij onschuldig, en was de rechtszaak tegen hem een 'showproces', zegt hij. "Als ik niet mag meedoen aan de verkiezingen, dan roepen we op tot een boycot."

De kandidatuur van Navalny wordt dan ook gezien als een test voor de democratie. Navalny verwacht dat de Russische kiesraad in januari een besluit neemt. De presidentsverkiezingen zijn in maart.

Steeds meer jongeren steunen de oppositie:

De meeste Russen steunen Poetin, maar de oppositie heeft een behoorlijke aantrekkingskracht op jongeren.

Tv-ster wil Poetin opvolgen

Twee maanden geleden maakte de 36-jarige tv-persoonlijkheid Ksenia Sobtsjak ook bekend dat zij zich kandidaat stelt voor het presidentschap. Critici denken dat de vrouw door het Kremlin naar voren is geschoven:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore