Buitenland

VN verwerpt Amerikaanse erkenning Jeruzalem als hoofdstad Israël

21 december 2017 19:55 Aangepast: 21 december 2017 19:56
Tot op de Filipijnen wordt geprotesteerd tegen de erkenning van Jeruzalem. Dit is vandaag in Manila. Beeld © AFP

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de VS afgewezen. In een resolutie wordt gezegd dat de Amerikanen hun besluit moeten terugdraaien.

De resolutie werd aangenomen met 128 tegen negen stemmen. Er waren 35 onthoudingen, van onder meer Canada, Argentinië en Australië. Onder de tegenstemmers zijn onder meer Israël, de Verenigde Staten, Guatemala en een paar eilandstaten zoals Nauru in Micronesië.

'Overwinning Palestina'

De Palestijnse president Abbas noemde de uitkomst van de stemming een overwinning voor Palestina. De Israëlische regering verwierp de uitkomst van de stemming. Het kabinet van minister-president Netanyahu gaf de Amerikaanse president Trump nog maar eens een schouderklop voor diens besluit om Jeruzalem als hoofdstad te erkennen. Het kabinet noemde de stemming in de VN 'een absurd theater'.

De resolutie is volkenrechtelijk gezien niet bindend. De uitkomst is vooral symbolisch. Net zo'n resolutie kon vorige week in de Veiligheidsraad rekenen op het veto van de Amerikanen. De andere veertien lidstaten stemden wel voor.

Jeruzalem: het hete hangijzer van het Midden-Oosten

Jeruzalem vervult een sleutelrol in de ruzie tussen Israël en de Palestijnen. Hoe komt dat?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`