Ga naar de inhoud
Buitenland

'Terrorist Berlijn al jaar voor aanslag in beeld bij veiligheidsdiensten'

Anis Amri reed op 19 december vorig jaar met een vrachtwagen in op een kerstmarkt in Berlijn. Beeld © Getty Images

De Duitse politie en veiligheidsdiensten hadden Anis Amri al sinds november 2015 in beeld als terreurverdachte. Toch slaagde de Tunesiër er een jaar later in om een aanslag te plegen op een kerstmarkt in Berlijn.

De Duitse krant Welt am Sonntag zag geheime dossiers over Amri in. Uit die dossiers blijkt dat de inlichtingendiensten wisten dat Amri al in december 2015 met zijn smartphone naar informatie over bommen en granaten zocht. Een paar maanden later zou een telefoongesprek met terreurorganisatie IS in Libië zijn afgeluisterd waarin Amri zich aanbood als zelfmoordterrorist. De Tunesische autoriteiten zouden volgens de dossiers zelfs al jaren hebben geweten dat hij banden had met IS.

Concrete aanwijzingen

Na de aanslag op 19 december vorig jaar was al bekend dat de Duitse veiligheidsdiensten Amri in de gaten hielden, maar dat de aanwijzingen zo concreet waren, was volgens Welt am Sonntag nog niet bekend. Bij de aanslag op de kerstmarkt vielen twaalf doden en raakten 67 mensen gewond. Amri werd op de vlucht in Italië door de politie doodgeschoten.

Video: Zo vluchtte Anis Amri door Europa:

Na zijn daad sloeg Anis Amri op de vlucht. Hij reisde daarbij onder meer via Nijmegen en Amsterdam. Pas in Italië werd hij door agenten herkend.