Buitenland

Eerste homohuwelijk Australië gesloten: 'Een onverwacht cadeautje'

16 december 2017 16:33 Aangepast: 16 december 2017 18:52
Amy Laker en Lauren Price, één van de eerste Australische stellen die gebruikmaken van de nieuwe wet. Beeld © Getty

Amy Laker (29) en Lauren Price (31) hebben elkaar vandaag in Sydney het jawoord gegeven. Ze zijn één van de twee eerste lesbische stellen die in Australië in de echt zijn verbonden. Ze zijn superblij – maar al die belangstelling hoeft van hen niet zo. "Ze wilden eigenlijk een simpele bruiloft", zei de vader van Amy.

"Dat je elkaar écht accepteert, dat is waar het om gaat", zei hij ook. "En voor henzelf draait het alleen maar om liefde." Lauren en Amy verloofden zich bijna een jaar geleden tijdens een trip naar Parijs. Daar besloten ze voor de burgerlijke stand te trouwen zodra het Australische parlement het homohuwelijk mogelijk zou maken.

Wettelijke bedenktijd

Eerder deze maand was het zover. Toch is het bijzonder dat Laker en Price, samen met een aantal andere koppels, nu al officieel mogen trouwen: tussen het aanmelden van het huwelijk bij de burgerlijke stand en de plechtigheid zelf zit in Australië een wettelijke bedenktijd van een maand.

Homostellen die volgens de regels trouwen, kunnen daardoor pas vanaf 9 januari in het huwelijksbootje stappen: een maand nadat het parlement met de nieuwe wet akkoord ging. Maar voor een aantal stellen is een uitzondering gemaakt.

Ernstig ziek

Dat is gebeurd voor een paar bruidsparen waarvan één van de partners ernstig ziek is. Zo kwam deze week het verhaal naar buiten van de terminale Cas Willow, die uitgezaaide kanker heeft en het eind van het jaar mogelijk niet haalt. Maandag trouwt ze, in de kliniek waar ze wordt behandeld, met Heather Richard. 

Maar de burgerlijke stand in Australië knijpt nu ook een oogje toe als stellen financiële redenen aanvoeren voor hun wens versneld in het huwelijk te treden. Dat gold vandaag niet alleen voor Amy en Lauren in Sydney, maar ook voor Amy en Elise McDonald in Melbourne.

Verloving wordt huwelijk

Eigenlijk hadden ze voor dit weekend al lang geleden een feest gepland waarvoor familieleden van over de hele wereld naar Australië zouden komen. Dat was genoeg reden voor de gemeente om hen een uitzonderingspositie te gunnen: hun naasten hoeven nu maar één keer zo'n kostbare trip te maken. Zo is het homohuwelijk voor iedereen 'een onverwacht cadeautje', zei één van de betrokkenen.

De familie van Lauren Price was overgekomen vanuit Wales. Nu plannen Amy en Lauren hun huwelijksreis daarnaartoe. Ze kijken verder vooruit: ze willen dolgraag samen een gezin. "Dat we nu wettelijk gehuwd zijn, elkaars echtgenoten, betekent straks ook dat Lauren de andere moeder van mijn kind wordt. Mijn vrouw."

Eerste homohuwelijk Australië gesloten

Lauren en Amy hoorden bij de eerste gelukkigen die in Australië gebruikmaakten van de nieuwe wet op het homohuwelijk.
`