Buitenland

'Bewind vermoordde 6700 Rohingya in één maand, onder wie honderden kinderen'

14 december 2017 09:37 Aangepast: 14 december 2017 11:49
Rohingya-kinderen achter een bamboeafzetting rond een vluchtelingenkamp in Bangladesh. Beeld © AFP

In één maand tijd zijn door het bewind in Myanmar mogelijk meer dan 6700 leden van de Rohingya-minderheid vermoord. Onder hen zijn 730 kinderen, meldt Artsen zonder Grenzen.

Het zou gaan om de periode tussen 25 augustus en 24 september. De hulporganisatie komt tot deze cijfers na gesprekken met talrijke Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh. Het leger van Myanmar wijst deze aantallen van de hand. Er zouden 400 mensen, het merendeel 'islamitische terroristen', om het leven zijn gekomen.

Schoonmaakoperatie

Medisch directeur Sidney Wong van Artsen zonder Grenzen noemt het recente geweld 'een schoonmaakoperatie' van de Myanmarese veiligheidsdiensten.

ZIE OOK: Artsen zonder Grenzen slaat alarm: Rohingya-meisjes massaal verkracht

Het etnische geweld in de westelijke provincie Rakhine is gericht tegen de islamitische Rohingya die vooral sinds de tweede helft van de 19de eeuw naar de regio zijn gekomen.

650.000 vluchtelingen

De regering van Myanmar ziet ze als ongewenste vreemdelingen en het leger zou sinds 25 augustus een wrede campagne van geweld tegen de Rohingya voeren om de bevolkingsgroep te verdrijven.

Bijna 650.000 Rohingya zijn sindsdien naar het buurland Bangladesh gevlucht.

Rohingya-vluchtelinge denkt met pijn in haar hart terug aan haar oude leven:

De omstandigheden van de Rohingya-vluchtelingen zijn erg zwaar, zegt Senowera, die met vijf kinderen Myanmar is ontvlucht en in een kamp in Bangladesh is ondergebracht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore