Buitenland

Weduwe geëxecuteerde arts klaagt Shell in Nederland aan

16 oktober 2016 23:15 Aangepast: 16 oktober 2016 23:55

De weduwe van een Nigeriaanse activist wil Shell aanklagen in Nederland. Volgens de vrouw is de oliemaatschappij medeplichtig aan de executie van haar man in 1995.

Persbureau Reuters heeft rechtbankdocumenten gezien waarin staat dat de vrouw, Esther Kiobel, Shell in Nederland nog voor het einde van het jaar voor de rechter sleept.  Begin jaren 90 was er in Nigeria grote weerstand tegen oliewinning door Shell in de Niger Delta.

Het leger sloeg protesten van het inheemse Ogoni-volk met harde hand neer. Kiobel beweert dat Shell de militairen steunde. Haar man, een arts, werd samen met acht anderen standrechtelijk geëxecuteerd.

Belofte aan man

Kiobel is ervan overtuigd dat Shell medeplichtig is. Shell zou de militaire campagne tegen de Ogoni-activisten hebben gesteund en betaald. Met nabestaanden van acht van de activisten bereikte Shell in 2009 een schikking van 15,5 miljoen dollar. Maar Esther Kiobel weigerde. "Ik heb mijn man beloofd om te vechten voor gerechtigheid", zei ze.

In 2013 kaartte ze haar zaak aan bij het Amerikaanse Hooggerechtshof, maar die wees de claim af omdat de schendingen niet in de VS hadden plaatsgevonden. In Nederland hoopt Kiobel nu meer succes te hebben, omdat de rechter zich hier al eerder heeft uitgesproken in zaken die in Nigeria speelden. 

Thumbnail

Esther Kiobel tijdens haar proces in 2012

Een woordvoerder van Shell ontkent tegen Reuters betrokkenheid in de zaak en beweert dat de oliemaatschappij 'zich strikt aan de mensenrechten houdt'. De schikking van 2009 was geen schuldbekentenis maar volgens Shell vanuit humanitair oogpunt bepaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore