Buitenland

Syriër bij debatcentrum De Balie ontkent betrokkenheid bij IS

13 december 2017 00:22 Aangepast: 13 december 2017 07:27
Debatcentrum De Balie in Amsterdam, waar de vermeende IS-strijder werd herkend. Beeld © ANP

De vermeende IS'er die vorige maand in debatcentrum De Balie een filmpresentatie van Syrische activisten bijwoonde, ontkent iets met de terreurorganisatie te maken te hebben. De man zat in het publiek en werd herkend door de activisten.

In gesprekken met Nieuwsuur en de Volkskrant zegt de man om wie het volgens deze media gaat, dat hij nooit heeft gevochten in de Syrische burgeroorlog. Laat staan dat hij lid was van IS, zoals de burgerjournalisten van de groep 'Raqqa is being slaughtered silently' verklaarden.

Zes jaar vastgezeten

Hij wil anoniem blijven uit vrees voor het Syrische regime. De Syrische autoriteiten zetten hem naar eigen zeggen al eens zes jaar vast omdat hij met een leesclub verboden boeken las.

De man zou in 2014 in Nederland zijn aangekomen, met valse papieren. Hij zegt nu in een Amsterdams café te werken.

'Dit kan alles kapot maken'

"Ik wil mezelf verdedigen, mijn naam zuiveren", aldus de Syriër in Nieuwsuur. "Ik heb mijn leven hier, mijn werk. Dit kan alles kapot maken." Hij zegt dat hij in een Amsterdams café werkt.

Activist Hussam:

Activist Hassam is een van de burgerjournalisten van Raqqa is being slaughtered silently

Nieuwsuur en de Volkskrant konden het verhaal van de man niet door onafhankelijke bronnen bevestigd krijgen. Volgens de Volkskrant was de man in ieder geval wel ook al voor het incident in De Balie bekend bij de AIVD, die hem zelfs als 'een zwaar geval' zouden beschouwen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Als IS-terrorist herkende Syriër niet opgepakt in Amsterdam: 'Ernstig gemiste kans'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore